Många akademiker åter i arbete

Av:  Johanna Engman/TT

Många akademiker har fått jobb under året. Arkivbild.
Många akademiker har fått jobb under året. Arkivbild.

Efter två år med tuffare arbetslöshet till följd av pandemin ser nu akademikerna ut att ha hittat tillbaka till jobben. På ett år har antalet arbetslösa hos Akademikernas a-kassa minskat med 25 procent.

Enligt ny månadsstatistik från Akademikernas a-kassa för maj, är andelen av deras medlemmar som är arbetslösa åter på samma låga nivå som maj 2019 – 1,6 procent. Det är en minskning med 0,5 procentenheter från samma tid i fjol då motsvarande siffra var 2,1 procent.

I rena siffror handlar det om tusentals färre i arbetslöshet med en minskning från 16 063 till 11 968. Minst var fjärde av dem har därmed lämnat arbetslösheten sedan maj 2021.

”Arbetslöshetsförsäkringen är en jätteviktig ekonomisk trygghet och under pandemin har den verkligen fungerat som det är tänkt – som en omställningsförsäkring under en begränsad period”, säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa, i ett pressmeddelande.

Även utbetalningarna har minskat. Under årets fem första månader betalades det ut 594 miljoner kronor i a-kassa. Det är 39 procent mindre jämfört med samma period i fjol.

Enligt Akademikernas a-kassa var det 6 473 akademiker som fick arbetslöshetsersättning i maj. Det är det lägsta antalet under hela 2000-talet.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu