Elpriset skenar – kan bli dyraste sommaren någonsin

”Skulle kunna bli väldigt besvärande”

Än en gång skenar elpriserna.

Trots en varm sommar blir kommande månader kostsamma.

– Sommaren kommer nog att bli den dyraste någonsin, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Elpriserna stiger på bred front. Från söndag till måndag steg priset från cirka 18 öre i samtliga svenska elområden, till 2,18 respektive 2,22 kronor i område 3 och 4 där Stockholm, Göteborg och Malmö ingår. I prisområde 1 och 2, norra Sverige, steg priset till 36,68 öre per kilowattimme (kWh).

Mellan klockan åtta och nio på måndagsmorgonen var priset i södra Sverige uppe på 5 kronor per kWh – en tillfällig ökning på drygt 13 520 procent jämfört med samma tid dagen innan.

– Det är ett mönster vi har sett de senaste veckorna. Elanvändningen sjunker på helgerna och sedan stiger det under veckorna. På helgen räcker vår förnybara energi och kärnkraften rätt bra för att täcka behovet. Men på vardagar klarar vi inte av att exportera fullt ut, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis.

”Dyraste sommaren någonsin”

Elpriserna i maj var de tredje högsta någonsin, och den rådande prisbilden verkar inte vara tillfällig, enligt Christian Holtz.

– Jag är alldeles övertygad om att det kommer bli den dyraste junimånaden någonsin. Hela sommaren kommer nog att bli den dyraste någonsin.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis.
Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis.

Som vanligt är det framför allt södra Sverige som kommer att drabbas av höga priser.

– I norra Sverige kan man vänta sig ett snittpris på kanske 50 öre per kWh under sommaren. I södra Sverige lär det vara ungefär det dubbla.

Bakom de höga priserna ligger bland annat gaspriserna på kontinenten som stiger på grund av strypta gasleveranser från Ryssland.

– Prismässigt påverkar det oss definitivt. Vi är inte så beroende av gas för vår försörjningstrygghet, men det påverkar elpriserna på kontinenten och därmed våra priser.

Oro för vintern

Den gångna vintern lever fortfarande kvar som ett svidande dyrt minne för många när det gäller elpriserna, och redan nu pyr oron för vilka höjder priserna kan nå under den kommande vintern.

– Situationen med gasen skulle kunna bli väldigt besvärande. Sannolikt kommer det att påminna om hur det var förra vintern och kanske ännu värre. Dyrt kommer det att bli.

För att minimera elkostnaderna rekommenderar Christian Holtz konsumenterna att bli mer medvetna kring sitt elanvändande.

– Har man en villa kanske man ska överväga att sätta upp solceller på taket. Kom ihåg att vara flexibel i din elanvändning och ha i minnet att det är stora skillnader på priset mellan natt- och dagtid. Har du en elbil, se till att ladda den på natten i stället för på dagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln