Svensk entreprenör upptaxeras med 970 miljoner kronor

Av: 

Nora Fernstedt

Roger Samuelsson

Bilar, fritidshus i skärgården och lön till barnflickor i Sverige.

Taiwan-baserade entreprenören Roger Samuelsson, 56, har så pass stark anknytning till Sverige att han ska betala skatt i hemlandet, anser Skatteverket.

Nu upptaxeras han med närmare en miljard kronor.

Roger Samuelsson är en av grundarna till koncernen SHL Group, som utvecklar och tillverkar medicinteknisk utrustning. 2016 hade företaget över 3 000 anställda.

Företaget har sin bas i Taiwan och koncernen har verksamhet i Asien, USA och Sverige.

Roger Samuelsson ska upptaxeras, anser Skatteverket. Skattesmällen för entreprenören blir nära en miljard.

Bilar och bostäder

Samuelsson har uppgett att han bor i Taiwan. Men hans kopplingar till Sverige är ändå så pass starka att han ska beskattas fullt ut här, anser Skatteverket.

– Det handlar om det ekonomiska engagemanget, men också om familjeförhållanden och materiella tillgångar i form av bilar, bostäder och fastigheter som han har kunnat disponera i Sverige, säger skatterevisor Johan Lundberg till nyhetsbyrån Sirén.

Enligt Skatteverkets beslut ska Samuelssons inkomst av tjänst och kapital nu höjas med 970 miljoner kronor. Han krävs på 785 miljoner kronor i skatt, plus 216 miljoner i skattetillägg (böter).

Roger Samuelsson kommer att överklaga Skatteverkets beslut, meddelar hans ombud Robert Tranquilli vid skatterådgivningsbyrån Svalner.

– Vår klient har levt utomlands i tre decennier. Han flyttade från Sverige till Taiwan i skiftet 1980/90-talet, och han har sedan dess bedrivit sin verksamhet från Asien. Vi kommer givetvis att överklaga Skatteverkets beslut, skriver Robert Tranquilli till Aftonbladet.

Betalade barnflickor i Sverige

I sin granskning pekar Skatteverket bland annat på att Samuelsson äger och har inflytande över fastighets- och turisminvesteringar i Jämtlandsfjällen och i den östgötska skärgården.

De pekar också på SHL Groups svenska företagsgren, som har sin bas i Nacka.

I utredningen hävdar Skatteverket att man hittat bevis för att Samuelsson ska ha betalat terminsavgiften för sitt yngsta barns skolgång i Sverige samt att han ska ha betalat lön till barnflickor i Sverige.

Samuelssons bostäder och lönerna till barnflickor i Sverige tyder på att företagsledaren har så stark anknytning till Sverige att han ska betala skatt här.

Dessutom menar Skatteverket att Samuelsson har tillgång till flera bostäder, bland annat flera fritidshus i skärgården och i Åre, vilket stärker hans anknytning till landet.

Han sitter också som huvudman för flera svenska bolag.

Doldis i Sverige

Roger Samuelsson etablerade sig som företagsledare i Taiwan i slutet av 1980-talet och grundade SHL Group 1989 tillsammans med kompanjonen Martin Jelf. Trots sina framgångar har han förblivit något av en doldis i Sverige.

Vid sidan av sitt företagande har han haft en karriär inom motorsport och debuterade som STCC-förare 2013, då 49 år gammal.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig när priserna rusar!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Toppmäklare misstänks ha tjänat miljoner på bulvanaffärer

ÄMNEN I ARTIKELN

Roger Samuelsson

Skatteverket

Taiwan