Bensinpriset stiger efter drönarattacken

Av: 

TT-Aftonbladet

Drönarattacken i Saudiarabien

Oljepriset stiger brant efter drönarattacken mot oljeproduktionsanläggningen i Saudiarabien, men hur går det med bensinen som du häller i din egen tank?

Allt beror på hur snabbt skadorna kan lagas, och hur konflikten i området utvecklas, förklarar analytikern.

Oljemarknaden slår igen under helgerna, berättar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea. Men under natten mot söndagen öppnade den igen, och då kunde effekterna av den omfattande attacken i Saudiarabien avläsas.

I London ökade priset på ett fat Nordsjöolja (Brent) med 19 procent när handeln inleddes midnatt svensk tid, för att sedan gå nedåt något och stabilisera sig på en ökning på omkring 13 procent av priset vid fredagens stäning, på 60 USA-dollar.

I USA steg priset inledningsvis med 15 procent, till 63,34 dollar per fat.

– Oljepriset steg direkt efter midnatt, men sedan lugnade det ned sig lite. Nu på morgonen hade priset stigit med en 10 procent, säger Christian Kopfer till TT.

Oron för konflikt ökar

Prisökningen berör framför allt på två saker, förklarar han.

– Dels är det oklart hur lång tid det tar för Saudiarabien att reparera anläggningen. Dels är det oron för geopolitiska konflikter som stiger.

Än så länge har Saudiarabien inte sagt något om hur lång tid reparationerna kan ta. Ett dåligt tecken, tycker Christian Kopfer, för om det fanns goda nyheter att lämna så skulle sannolikt Saudiarabien vilja sprida dem så fort som möjligt. Det statligt kontrollerade oljebolaget i Saudiarabien, Saramco, står inför en börsintroduktion, och då är sannolikt viljan att kommunicera goda nyheter särskilt stark, tror han.

Tystnad dåligt tecken

Men ännu har inget sagts – ett dåligt tecken, enligt Christian Kopfer.

Under söndagskvällen, lokal tid, meddelade Donald Trump att USA släpper råolja från sina strategiska oljereserver. Det skriver han på Twitter.

Mängden olja som släpps ska vara "tillräcklig för att tillmötesgå marknaden", skriver Trump. Landets energidepartement hade tidigare under söndagen flaggat för beslutet.

Fast om USA:s åtgärder hjälper beror förstås på hur lång tid avbrottet varar i Saudiarabien, förklarar Christian Kopfer.

Fördröjning

Frågan är hur våra bensinpriser påverkas.

– En stor del av bensinpriset i Sverige är skatt, bara sex, sju kronor är råoljepriser. Om råoljan går upp 10 procent så blir ökningen av bensinpriset inte lika stor.

Bensinpriserna påverkas inte heller direkt, förklarar han. Det kan ta några dagar innan det blir dyrare att tanka bilen.

– Först ska prishöjningen nå raffinaderierna, och sedan ut till bensinbolagen. Det är en fördröjningseffekt.

PODD: Efter attackerna: Det kan hända med det svenska bensinpriset

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien, och om vad det kan innebära i Sverige.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Drönarattacken i Saudiarabien

LÄS VIDARE

Prischock på bensin – så sparar du pengar

ÄMNEN I ARTIKELN

Drönarattacken i Saudiarabien

Bensinpris

Saudiarabien

USA