Natalie, 26, blev av med jobbet när coronan slog till

Varannan ung person orolig för att inte hitta jobb

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:

Natalie blev uppsagd. Love förlorade sina kunder. Och Petter hittar inget sommarjobb.

Antalet unga som känner sig otrygga på arbetsmarknaden har fördubblats i spåren av coronakrisen.

– Det smällde till över bara en natt och vi fick lämna, säger Natalie Schönning, 26.

Vid den här tiden förra året stod han på studentflaket och sjöng om studentens lyckliga dagar. Strax därefter startade Love Holmström, 19, en egen firma där han bygger upp hemsidor och hjälper företag med marknadsföring i sociala medier.

Love Holmström, 19.
Foto: Privat
Love Holmström, 19.

Firman gick toppen och intäkterna ökade för varje månad, fram till i början av mars 2020.

– Plötsligt var det svårt att få nya kunder eftersom folk inte är villiga att lägga pengar på marknadsföring. De flesta säger att det inte är rätt läge just nu och att jag ska återkomma längre fram, säger han.

Andelen unga i Sverige som känner sig otrygga på arbetsmarknaden har fördubblats de senaste två åren. I spåren av corona har oron ökat ännu mer, visar en ny riksomfattande undersökning som gjorts av Insight Intelligence, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och AFA Försäkring.

– Vi ser dramatiska förändringar och för första gången sedan 2015 svarar fler att de är otrygga än trygga. Det beror främst på coronakrisen, säger Lukas O Berg, vd för Insight Intelligence.

Foto: Insight Intelligence
Svar på frågan ”I vilken utsträckning känner du dig trygg på arbetsmarknaden idag?”

Unga kvinnor känner sig mest utsatta

Unga kvinnor är de som i störst utsträckning känner sig utsatta på arbetsmarknaden. Enligt undersökningen mår 20 procent av kvinnorna dåligt på jobbet, mer än dubbelt så många som männen. Unga kvinnor är också mer oroliga att följderna av coronakrisen kommer att påverka deras möjligheter att få jobb.

– Jag tror att kvinnor generellt känner sig mindre bekväma med att ta plats på arbetsplatser kontra män, säger Natalie Schönning, 26, som blivit uppsagd till följd av krisen.

– Och när det nu gungar på arbetsmarknaden så kanske vi kvinnor är mer oroliga att arbetsgivare hellre satsar på mer ”säkra” kort, alltså personer som inte kan bära barn och inte ska vara föräldralediga lika länge. Många av mina kompisar tänker på det här när de går på intervjuer, även utanför corona-stressen, säger hon.

Foto: Privat/ Getty Images
Natalie Schönning, 26.

Själv arbetade Natalie Schönning på ett hotell i Linköping när coronan slog till. Gästerna bokade av, hotellet hamnade i kris och i likhet med majoriteten av kollegorna blev hon snabbt uppsagd.

– Det smällde till över bara en natt och vi fick lämna.

Men Natalie hade tur. Hon fick snabbt ett nytt jobb på ett kontor i Stockholm, och flyttade från Linköping redan i april.

– Jag har verkligen haft ett extremt flyt och tackar min lyckliga stjärna att det gått så bra som det gjort. Jag kunde byta bransch och sitter nu lugnt i båten, men jag vet att det är många som inte kan det, säger hon.

Hur känner du inför framtiden?

– Det är klart att jag är orolig. Jag har märkt att kompisar som tar examen känner att det är lönlöst och inte ens söker jobb som de är utbildade till. De som jobbat i flera år och lyckats samla på sig massa erfarenhet kommer att få förtur på arbetsmarknaden även när det här är över, så det är extra tufft för unga, säger Natalie Schönning.

Studenten Petter Stjernström, 21, instämmer om att krisen slår hårt mot unga. Själv studerar han i Lund och har sökt flera sommarjobb, utan resultat.

– Det bekymrar mig verkligen ur ett samhällsperspektiv. Det finns i stort sett inte ett enda jobb inom servicebranschen, säger han.

Som backup-plan har han anmält sig till en rad sommarkurser så att han ska kunna få studiestöd.

– Då kan jag i alla fall försörja mig i sommar om jag inte får något jobb, säger han.

Foto: Privat
Petter Stjernström, 21.
Publicerad:

LÄS VIDARE