Beskedet: Inget undantag för nöjesparkerna

Parks and Resorts kommer tappa en miljard i omsättning

Inrikesminister Mikael Damberg sätter ner foten – och nekar nöjesparkerna undantag från förbudet mot folksamlingar.

Det innebär att varken Gröna Lund eller Liseberg får öppna i sommar.

– Jag känner en stor sorg för alla tusentals ungdomar som blir utan jobb, säger vd:n Magnus Widell.

Förberedelserna inför öppnandet har pågått i månader. Men vid lunchtid på måndagen kom beskedet som grusade nöjesparkernas planer.

– Det blir inga undantag från förordningen om max 50 personer över sommaren. Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

– Och vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige.

”Tappar en miljard”

Beslutet innebär att nöjesparker, som regleras av ordningslagen, kommer att vara igenbommade under årets mest inkomstbringande period.

Jättebolaget Parks and Resorts – som äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland – räknar med att omsättningen kommer att falla med en miljard.

– Det är såklart en enorm besvikelse. Vi har stor förståelse för smittskyddsarbetet, men vi har jättestora utomhusmiljöer och vi kan enkelt begränsa antalet besökare, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund, i en intervju med Aftonbladet TV.

Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts, vänder sig emot inrikesministerns resonemang.

– Varför ska vissa ges lättnader och andra inte? Varför är det okej att sitta och trängas på ett flygplan eller på stranden, eller resa runt i landet, men inte att gå in på en anpassad parkverksamhet?, säger han till TT.

Liseberg: Slår enormt hårt

Även Julia Vasilis, informationschef på Liseberg, är kritisk.

– Det slår enormt hårt mot vår ekonomi. Sommaren och högsäsongen är då vi drar in nästan hela årets omsättning. Det får enorma konsekvenser. Även om vi har en väldigt stabil ekonomi i grunden så blir det smärtsamt för oss, säger hon till TT.

I maj varslade Liseberg 95 av de omkring 400 fast anställda om uppsägning. Rekryteringen av sommarjobbare har pausats sedan tidigare.

Kolmården får hålla öppet

Folksamlingsförbudet omfattar tivolinöjen. Det innebär att vissa parker kan hålla öppet, åtminstone delvis.

Kolmårdens djurpark utanför Norrköping, Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Furuvik öster om Gävle, Borås djurpark och High Chaparral i Gnosjötrakten kommer att kunna fortsätta ta emot besökare.


PODD Så ska Sveriges strategi under pandemin utredas

Coronapandemin håller sitt stadiga grepp om världen och i Sverige har människor på äldreboenden drabbats extra hårt. Men hur har regeringen egentligen agerat? Har de gjort vad som krävts eller har de misslyckats med att hantera den största krisen i Sverige i modern tid? Nu instiftas coronakommissionen för att utreda hanteringen av pandemin. Det här handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu