Stjärnornas namntrolleri

Av: 

Lisa Lundgren

Jobb & karriär

Sätt fart på karriären – med namnbyte

Det går ju så bra – men inte för Andersson och Pettersson och Lundström.

Vill du bli känd ska du välja ett namn som sticker ut.

Som Ahndoril.

Alexander Ahndoril.
Alexander Ahndoril.

Namnbyte är på tapeten som aldrig förr.

Man kan hitta på ett eget, välja ur Patent- och registreringsverkets namnlista, kombinera två efternamn till ett tredje eller leta bakåt i släkten efter något ovanligt efternamn.

Eller varför inte ta ett utdött adelsnamn? Namnforskaren Eva Brylla tror att trenden beror på ett ökat behov av individualitet i samhället.

– När det handlar om kändisar kan jag tänka mig att de har ett artistnamn som känns nytt och kul. Sen vänjer man sig vid det så mycket att man väljer att byta till sig det på riktigt, säger hon.

Valde från listan

Alexander Ahndoril, ena halvan av det länge hemliga författarparet bakom boken Hypnotisören, föddes som Alexander Gustafsson. När han var arton år bytte han efternamn till Ahndoril.

– Jag målade mycket med olja då, helt enorma väggmålningar. Caravaggio var en av mina favoritmålare och jag tänkte att Gustafsson inte lät tillräckligt mycket som en konstnär.

Det nya efternamnet hittade han på själv.

– Jag hade en lista med namn jag valde mellan. Så här i efterhand kan jag väl inte riktigt förstå varför jag lade in ett h i namnet, säger Alexander Ahndoril.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär