Enkät: Riksbanken kommer sänka igen

Av: 

Karin Henriksson

Tobias Österberg

Privatekonomi

Men experten hoppas slutsaten är fel

Svag BNP-tillväxt och lågt inflationstryck gör att Riksbanken sänker reporäntan till runt nollstrecket redan vid nästa penningpolitiska möte i april.

Det spår ekonomer i en enkät gjord av nyhetsbyrån Reuters.

Aftonbladets och P24:s privatekonomiexpert Annika Creutzer hoppas att de får fel.

Enligt Reutersenkäten tror 14 av 21 tillfrågade ekonomer på en sänkning med en halv procentenhet till 0,50 procent.

Tre av de tillfrågade ekonomerna tror att Riksbanken går ännu längre och sänker till någonstans mellan noll och 0,25 procent. Två tror på en sänkning med en kvarts procentenhet, till 0,75 procent, medan två tror på oförändrad reporänta.

”Prickat fel förr ”

Aftonbladets och P24:s privatekonomiexpert Annika Creutzer påpekar att Reutersenkäternas slutsatser prickat fel om Riksbankens räntebesked tidigare. Nu ser hon gärna att historien upprepar sig.

– Ett nollränteläge, som för oss privatkunder skulle innebära en boränta på kanske 1,5 till 1,75 procent, kan kännas kul tillfälligt. Men samtidigt skulle det vara ett sorgligt besked om en väldigt uppgiven ekonomi. Att ta sig ur ett nollränteläge är oerhört tufft för ett land, det är det USA försöker göra nu. Bieffekterna är många, med risk för hög inflation.

Gissningar kan skada

Fler spekulationer om Riksbankens räntebesked kommer dugga tätt fram till mötet i april. Annika Creutzer manar allmänheten att ta dem med en nypa salt. Inte minst när det nollräntegissningar. Bara spekulationerna i sig kan räcka för att skapa negativa biverkningar, menar hon.

– De kan tvinga fram en självuppfyllande profetia – om människor tror att räntan ska sjunka och skjuter upp investeringar tills det händer. Det ger i sin tur ger mindre fart åt ekonomin – och tvingar fram räntesänkningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi