Lev på halva lönen

avArne Höök

Mer för pengarna hjälpte familjen Andersson att ställa om till a-kassa

Foto: MAGNUS ANDERSSON
NY EKONOMI Efter att Jörgen Andersson, 46, fått gå från sitt arbete väntar en vår med stramare budget på a-kassa för honom, Kicki Persson, 42 och Kim, 15. ”Man vänjer sig ju vid att leva på ett visst sätt, kunna unna sig saker”, säger Jörgen.

Söderåkra, Småland. Om ett år beräknas nästan var tionde arbetsför svensk gå utan jobb.

Jörgen Andersson i Törnlycke utanför Söderåkra i Småland är redan en i gänget.

79 dagar efter Lehman Brothers konkurs i New York nådde krisen Tvärskog Timber i Rörvikskoncernen.

–?Jag och 37 till fick gå, vi fick beskeden lagom till julledigheten, säger Jörgen. Men det var först när jag fick a-kassebeskedet som jag fattade fullt ut vad det innebar.

Får ut hälften

–?A-kassan är ju ett skämt, från en inkomst efter skatt på runt 20?000 kronor får jag nu ut ungefär hälften. Min sambo Kicki arbetstränar och har låg inkomst. Men räkningarna är ju lika många som förut, säger Jörgen.

Han och Kicki har pratat med banken, och det är ingen fara för bolånen.

–?Men allt det andra, säger Jörgen. Vi har tre barn, 8, 11 och 15 år. Hur ska pengarna räcka? Och hur tror någon att hjulen i Sverige ska börja rulla när folk ska leva på detta? Sju dagars karens är det också – sju arbets­dagar. Första månaden blir ju

a-kassan nästan ingenting.

Aftonbladets Mer för pengarna gick igenom familjens ekonomi i vardagsrummet i villan i Törnlycke.

Vad som snabbt stod klart var att Jörgen och Kicki underskattar sina utgifter. Räknat på deras egna uppgifter skulle familjen haft över 13?000 kronor kvar efter fasta kostnader när Jörgen hade jobbet på sågen kvar.

Verkligheten är en annan: räknat med Konsumentverkets normer – som definitivt inte är något lyxliv – gick familjen tidigare plus med ungefär 3?500 kronor varje månad. Med a-kassa för Jörgen går de i stället back 6?500 kronor.

”Oerhört vanligt”

–?Det är oerhört vanligt att underskatta sina utgifter, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert och chefredaktör för E24:s privatekonomisajt pengar24.se. När så inkomsterna sjunker, som vid arbetslöshet, är man ofta helt oförberedd. Enligt Annika Creutzer borde alla hushåll göra en ”brandövning” och tvinga sig att leva på de pengar man får kvar om något skulle hända.

–?Jörgen och Kicki tvingas nu skära ned sina utgifter med 6?500 kronor. Om de gjort brandövningen för några månader sedan hade de kunnat spara hela överskottet. Hade de dessutom vetskap om att en uppsägning väntade och börjat skära i utgifterna som jag föreslår hade det inte varit omöjligt för dem att sätta undan 10? 000 kr varje månad, säger Annika Creutzer.

Titta i tabellen intill – så sparade Annika åt familjen.

Så sparade vi 8 235 kronor i månaden åt familjen

Tufft – men visst går det. Annika Creutzers förslag nedan sänker familjens ­utgifter med 8?735 kronor i månaden. A-kasselivets underskott på 6?510 kronor vänds därmed till ett litet plus i budgeten på 2?225 kronor.

?Sänk amorteringen på bolånet – 2?100 kronor

I väntan på nytt jobb för Jörgen, hör med banken om ni kan få ett amorteringsfritt år. Med liv på a-kassa bör ni dra ner på detta sparande. Amorteringsfritt en längre tid är däremot inte att rekommendera.

?Krigskassa i skafferi och garderob – 3?295 kronor

En trebarnsfamilj kostar 15?070 kr i drift varje månad enligt Konsumentverkets normer. Men mat, kläder, fritid och mobiler är poster som ofta går att skära i. En ”krigskassa” på 75 procent är fullt möjlig när Jörgen går på a-kassa och har mer tid att planera matlagning och inköp. Jörgen och Kicki har redan ställt av de yngsta barnens mobiler och gett äldste pojken kontantkort.

?Ställ av ena bilen – 2?440 kronor

Ställ av Opeln och åk i andrabilen. Opeln kostar som ovan enligt Konsumentverket. Om a-kassan blir långvarig, sälj bilen.

?Om det går, hyr ut båten – 400 kronor

Tillgång till båt är värt mycket vid kusten. 1?000 kronor i veckan är inte orimlig hyra för familjens båt. Uthyrd i sex veckor drar båten in nästan 5? 000 kronor av sina egna kostnader efter skatt. En del av driftskostnaderna för båten blir också avdragsgilla.

ARTIKELN HANDLAR OM