ROT-avdraget en skattefälla

Privatekonomi

Morgan och Barbro skulle fått kvarskatt på 38 000 kronor

BLEV CHOCKAD Morgan och Barbro Andersson renoverade huset och byggde en altan. Men ROT-avdraget blev inga 50 000. Hade inte Morgan stoppat hantverkarna skulle kvarskatten landat på 38 000 kronor.

Morgan och Barbro Anderssons renovering av huset blev en ren ROT-fälla.

Tiotusentals svenskar riskerar att drabbas på samma sätt.

– Vi skulle fått 38 000 kronor i kvarskatt. Det skiter man inte ur näven, säger Morgan.

I sommar kommer svenska hushåll att renovera sina hem för 85 miljarder kronor. Lockbetet är ROT-avdragen som maximalt kan ge en skattelättnad på 50 000 kronor för en person, eller 100 000 kronor för ett par som äger hus ihop.

Men Morgan Andersson i Färjelanda vill varna alla som skrivit kontrakt med hantverkare för att renovera, bygga om eller till.

Kvarskatt på 38 000

– Barbro och jag fyller 50 båda två i år. För att fira skulle vi renovera huset inne och ute. Inget märkvärdigt, men byta ut snickerier, bygga till en altan och en del annat. Och när arbetskostnaderna drog iväg blev jag tvungen att söka jämkning för Barbros skatt.

Morgan räknade på Skatteverkets hemsida – och då kom chocken:

– Av arbetskostnader på 100 000 kronor skulle maximalt ROT-avdrag bli 11 800 kronor. Om hantverkarna fått fortsätta skulle vi fått en restskatt nästa år på 38 000 kronor. Det här är en gigantisk skattefälla!

Orsaken är att Barbro dels tjänar för lite, dels har andra avdrag för resor och räntor. Och när allt slås ihop ”räcker” inte skatten till ROT-avdragen.

”Minimiskatt”

– Jag jobbar i Norge och får inte dra av en krona, det visste jag, säger Morgan. Men att det finns en ”minimiskatt” Barbro måste betala, det har ingen talat om. Bankerna vill ju till och med låna ut pengar till renoveringar och lockar med ROT-avdraget. I tv står Martin Timell och andra och pratar stort om de här 50 000 som alla får dra av. Hantverkarna annonserar om det – men det är ju skitprat.

Morgan har med hjälp av Skatteverkets hemsida räknat ut hur små ROT-avdragen i själva verket blir för olika inkomster.

Inga andra avdrag

Tjänar man 25 000 kronor i månaden, 300 000 om året, kan man göra fullt ROT-avdrag. Men bara om övriga avdrag är på mindre än 18 000 kronor.

– Tjänar du 200 000 om året och har en kommunalskatt som vi på 32 kronor kan du maximalt göra ROT-avdrag för 65 000 kronors arbete. Men då får du inte göra några andra avdrag för resor eller räntor, säger Morgan.

– Då får du f-n inte ha långt till jobbet eller några lån på huset, säger Morgan Andersson. Och det här har folk ingen aning om. De kommer att få kvarskatt så de står och dör nästa år, säger han.

ANNONS

Ändrade resplaner i sommar? Hyr en hyrbil på Avis med flexibel avbokningspolicy!

Extern länk från Avis

Hyr bil!

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi