Ledningen gräver guld – åt sig själva

Av: 

Anders Munck

Privatekonomi

Gruvan går med förlust – har plockat ut 45 miljoner kronor

Gruvan i Pajala har gått med förlust så länge den funnits.

Trots det har ledningen i gruvbolaget skott sig rejält ekonomiskt.

Aftonbladet Min Ekonomi kan avslöja att ledningsgruppen på fem personer har plockat ut motsvarande 45 miljoner kronor i pensioner, optioner och annan ersättning – bara under åren 2009-2011.

Över 10 000 småsparare har investerat i aktier i Northland Resources. För två år sedan började börskursen svikta. Sedan dess har kursen varit på resa – mot botten. Den verkliga kraschen inträffade för två veckor sedan då det blev känt att bolaget saknade 2,5 miljarder för att kunna fortsätta sin verksamhet i gruvan. I våras var en aktie i Northland värd 5 kronor på Oslobörsen. Nu står de i omkring 60 öre.

Stora kostnader

Det har varit dyrt att få igång produktionen i Kaunisvaara. Först nu har den första leveransen järnmalm nått ett stålverk i Holland. Därför har Northland Resources också dragits med stora, och till viss del kalkylerade, uppstartskostnader. Sedan 2009 har man gått back 250 miljoner kronor. Det har heller inte blivit någon utdelning till aktieägarna.

Men alla har inte gått lottlösa.

I ett dokument som skickats till Kanadas motsvarighet till svenska Finansinspektionen inför årsstämman 2012, framgår att den fem personer starka ledningsgruppen plockade ut över 45 miljoner kronor i ersättning under åren 2009-2011. Förutom löner och pensioner ingick en optionsbaserad belöning i ersättningen.

– Häpnadsväckande att någon kan tjäna så mycket på ett bolag som inte producerar något. Man borde skaffa sig intäkter innan man tar ut lön. Det finns anledning för missnöjda aktieägare att stämma bolaget, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank.

14 miljoner i lön

Daniel Bergman granskade Northland Resources i en Mastersuppsats vid ansedda Copenhagen Business School i våras:

– Det vd:n och styrelseordföranden plockat ut i lön motsvarar ersättningen i liknande gruvbolag. Men skillnaden är att de bolagen har haft produktion och har redovisat en vinst. Northland har inte gjort någon vinst än, säger han till Aftonbladet.

Löneligan på Northland leds av vd:n Karl-Axel Waplan som plockat ut minst 14 miljoner kronor sedan 2009. Waplan har förövrigt ett förflutet som vd även på Lundin Mining.

Anders Antonsson, chef för Northlands investerarrelationer, tycker inte att ersättningen till ledningen varit för hög.

– Det är bolagstämman som avgör hur mycket ledningen ska få, inte ledningen själv. Men vi har byggt en gruva med en välfungerande logistikkejda på mycket kort tid, så jag anser att ledningen har fullföljt det de lovat aktieägarna.

Förstår du att folk som satsat sina besparingar i Northland och som nu fått dem utraderade känner sig bittra när ledningen plockar ut miljoner i lön?

– Jag förstår att folk är förvånade och ledsna för den nu uppkomna situationen med våra finansieringsproblem, men det är ett tillfälligt problem som vi kommer att lösa. Och som sagt, vi har byggt en gruva på rekordtid så jag kan inte se kopplingen att ledningen historiskt skulle ha gjort ett dåligt jobb.

Anders Antonsson kan inte säga om ersättningen till ledningen nu kommer att minska.

– Det är ny bolagsstämma i maj, då tas beslut om det.

"Missleder investerarna"

Det är inte bara aktieägarna som haft svårt att värdera Northland. Bankernas analytiker tycks också ha haft problem med att bedöma bolagets värde. Enligt Daniel Bergman övervärderade analytikerna Northland kraftigt så sent som i våras. Bergmans uppsats presenterades 24 juli förra året. Då stod kursen i 5 kronor. Storbankernas analytiker värderade i snitt aktien till 15,80 kronor, medan Daniel Bergman bedömde att 2,18 kronor var mer realistiskt.

– Jag kom fram till att kursen var för hög, dels eftersom priserna på järnmalm är på väg ner, och dels eftersom ledningen har förskönat bilden av gruvans produktionskostnader. De är inte så låga som man ger sken av, säger Daniel Bergman.

Northland Resources står i dag under rekonstruktion och jagar nya investerare. Risken är stor att småspararna inte får igen sina pengar. I dag har aktien tappat över 90 procent av sitt värde jämfört med börsnoteringen 2006.

ANNONS

Jämför lån upp till 600 000 kr - helt kostnadsfritt!

Extern länk från Lendo

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi