Mannen som fällde Barnevik är själv illa ute

MIN EKONOMI

Martin Ebner kämpar för sitt ekonomiska liv

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
NU SYNAS EBNER Den schweziske finansmannen Martin Ebner tvingade Percy Barnevik att sänka sin jättepension. Nu är han själv illa ute.

BERLIN

Den schweiziske finansmannen Martin Ebner kämpar för sitt ekonomiska liv.

Mannen som tvingade Percy Barnevik att minska sin miljardpension från ABB har förlorat miljardtals kronor på de senaste dagarnas börsras.

Enbart på sitt engagemang i ABB har Ebner förlorat 700 miljoner kronor på kursfallet den senaste tiden.

I torsdags möttes hans viktigaste bankförbindelser till krismöte i London. Enligt tidningen Sonntagszeitung i dag beslutade tyska och schweiziska banker i första omgången att inte låta Ebner gå i konkurs.

Bankerna hoppas att utvecklingen på börserna kan bli så positiv att Ebner inte ska orsaka dem förluster.

Spekulerat på kredit

Ebner och hans BZ-grupp har under flera år spekulerat i "hemlighet" på kredit med hjälp av banker i Schweiz och Hongkong. Hans bolag vägrade i går att kommentera uppgifterna om Ebners djupa kris uppenbart befinner sig i.

Flera banker som lånat ut pengar till Ebners spekulationer ska de senaste månaderna ha genomfört tvångsförsäljning av värdepapper som han ställt som säkerhet för sina krediter. Speciellt spekulationer med optioner ska ha kostat Ebner enorma summor de senaste veckorna.

Martin Ebner äger också en större portfölj aktier i svenska Wallenbergbolag. Han förklarade i det närmaste öppet krig mot Wallenbergfamiljen, då han i februari i år gick ut offentligt och fördömde Percy Barneviks pensionsavtal med ABB.

Störste ägaren i ABB

Nu frågar man sig om hans bankförbindelser också tvingar honom att sälja ut det han äger i Sverige.

Martin Ebner är genom BZ-gruppen störste ägare i ABB med 12 procent av aktierna. I Wallenbergs maktbolag Investor är BZ-gruppen näst störst med över 10 procent av rösterna. BZ är också storägare i Handelsbankens maktbolag Industrivärden med omkring 3 procent av aktierna.

Barnevik & pensionsaffären

Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM