Fler söker hjälp för skulderna

MIN EKONOMI

Därför hamnar vi i skuldfällan

Fler vill ha hjälp att bli fri från sina skulder.

Antalet ansökningar om skuldsanering hos Kronofogden har ökat betydligt från förra året.

– Den kraftiga ökningen i år är överraskande, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

5 200 ansökningar om skuldsanering kom in till Kronofogden under det första halvåret.

Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året, något som överraskar myndigheten.

– Antalet ansökningar har ökat konstant de senaste åren men de brukar öka mer två år efter en lågkonjunktur. Den kraftiga ökningen i år är överraskande med tanke på att ekonomin i landet är ganska lugn, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

En orsak till att ansökningarna har blivit fler tros vara att myndigheten arbetar mer med vägledande dialoger.

– Vi hittade sambandet med att vi är mer aktiva i dag med att föra en vägledande dialog, där vi pratar om hur man kan lösa sin ekonomiska situation och bland annat informerar om skuldsanering, säger Per-Olof Lindh.

”Uppdämt behov”

Han menar att det är positivt att fler ansöker om skuldsanering.

– Det visar att det finns ett uppdämt behov, det kan vara många som är i behov av det men inte vet om att möjligheten finns.

Omkring en halv miljon är gäldenärer – de som har skulder – hos Kronofogden, antalet har legat ganska konstant de senaste åren.

Orsaken till att många hamnar i skuldfällan är oftast en stor händelse i livet som slår hårt mot den personliga ekonomin.

– Den absolut vanligaste orsaken är att en större händelse ligger bakom, som sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa. Det har ofta börjat där och många har i dag ingen buffert, man har inget sparkonto att plocka av. Man hinner inte eller har inte viljan att ställa om sin ekonomi tillräckligt snabbt, säger Per-Olof Lindh och fortsätter:

– Blir du arbetslös innebär det en rejäl minskning av inkomsten. Kanske måste du sälja ditt hus, din bostadsrätt eller din bil omgående. Men det är svåra omställningar att göra och få gör dem tillräckligt snabbt. Det fortsätter med att man inte klarar fakturorna som kommer in och då måste man lösa det på annat sätt, ofta genom att ta mindre lån för att lösa skulder och så är man inne i ekorrhjulet.

”Ohållbar situation”

Skulderna byggs på och situationen blir till slut inte hanterbar.

Även antalet ansökningar om betalningsföreläggande har ökat något från förra året. Men bland yngre personer har ansökningarna däremot minskat.

Här kan du läsa experternas tips på hur du tar dig ur skuldfällan.

ARTIKELN HANDLAR OM