Lars handlade på Blocket – banken dubblade beloppet

1 av 2 | Foto: Lars Dahlqvist handlade för 3 685 kronor på Blocket men en dubbelt så stor summa försvann från hans konto. ”Förutom köpet hade samma belopp reserverats. Jag var rädd att jag hade blivit utsatt för ett bedrägeri”, säger han.
MIN EKONOMI

Förutom att dra beloppet han skulle betala så reserverade banken ett lika stort belopp. Det hände Lars Dahlqvist två gånger inom loppet av en vecka.

– Det är väldigt konstigt, säger han.

I förra veckan köpte 64-årige Lars Dahlqvist lite saker till sin inspelningsstudio på Blocket. Det första köpet var på 3 685 kronor. Men till Lars stora förvåning försvann en dubbelt så stor summa från hans konto.

– Förutom köpet hade samma belopp reserverats. Jag var rädd att jag hade blivit utsatt för ett bedrägeri, säger Lars Dahlqvist.

Två gånger på en vecka

Några dagar senare hände samma sak igen. Då hade Lars köpt en pryl för 4 450 kronor, men dubbla beloppet hade reserverats på bankkontot.

– Jag ringde till Nordea och de sa att det var helt okej, att det var sådant som kunde hända ibland. Men jag tycker inte att det låter trovärdigt. Det hände mig två gånger på samma vecka. Jag tycker att det verkar vara ett systemfel, säger han.

Trots att det nu gått nästan en vecka sedan den första reservationen gjordes på Lars konto är beloppet fortfarande låst.

– Det innebär att jag har 8 000 kronor mindre att röra mig med. Banken säger att det är fullt normalt, men jag tycker att det är väldigt konstigt.

”Ska inte hända”

Ragnar Roos, biträdande informationschef på Nordea, förnekar att det som hänt Lars beror på ett systemfel.

– Normalt sett ska det naturligtvis inte hända att ett belopp dras och ett lika stort reserveras. Men jag kan inte svara på vad som hänt i det specifika fallet.

– Om något har blivit fel får kunden tillbaka pengarna, men det kan ta några dagar. Exakt hur lång tid det kan ta är svårt att säga, men om det är helg emellan kan det handla om en vecka, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM