Regeringen vill halvera rutavdraget

Av: Gustaf Tronarp, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Rutavdraget för läxhjälp tas bort helt och den övre gränsen för avdraget sänks.
Foto: DRAGAN MITROVIC
Rutavdraget för läxhjälp tas bort helt och den övre gränsen för avdraget sänks.

Privatekonomi

Rutavdraget för läxhjälp tas bort helt och den övre gränsen för avdraget sänks till 25 000 kronor per år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.

Men förändringen kan bli i det närmaste omöjlig att driva igenom i riksdagen.

Miljöpartiet gick till val på att maxgränserna för både rut- och rotavdragen skulle behållas på 50 000 kronor per person och år. Socialdemokraterna ville dock sänka avdragsrätten för rutavdrag till 25 000 kronor.
Så sent som den 2 oktober hävdade S att partiet hade gett vika för MP, och att ingen sänkning av rut var aktuell. Men i höstbudgeten visar det sig att det är Socialdemokraterna som gått segrande ur striden.

"Vanliga familjers behov"

Regeringen föreslår att det maximala rutavdraget sänks till 25 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år.

"Med ett lägre tak för rutavdraget riktas avdraget mer till vanliga familjers behov av hushållsarbete och förbättrar avdragets fördelningsprofil. Undantag bör dock göras för äldre personer som kan ha ett förhöjt behov av hushållsarbete", skriver regeringen i en kommentar.
Regeringen skriver också att det från årsskiftet 2015/2016 inte längre ska gå att göra rutavdrag för poolrengöring inomhus och matlagning:

"Rengöring av inomhuspool kan inte anses tillhöra hushållsarbetets kärnområden."

Förändringarna finns inte med i budgeten för nästa år, utan är planerade att införas 1 januari 2016.

"Känns inte rimligt"

Finansminister Magdalena Andersson säger att skattepengar inte ska sponsra läxhjälp.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt att våra gemensamma skattepengar ska gå till de som har råd att köpa läxhjälp. Vi gör istället en satsning på läxhjälp för alla barn. Det tycker jag är väldigt mycket förnuftigare sätt att använda skattepengar, säger hon till Aftonbladet. 

Även sådana som köper in matlagningstjänster eller beställer rengöring av inomhuspoolen kan stå för hela kostnaden själva, enligt Andersson.

– Att man ska kunna hyra in kocklandslaget på sin 50-årsfest och skattebetalarna ska stå för halva notan, jag tycker inte att det känns rimligt.  

Lööf kritisk

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har sågat höstbudgeten friskt på Twitter. Om halveringen av rutavdraget skriver hon:

"Vänsterregeringen kapar och halverar RUT men behåller ROT. Så var det med den så kallade vänsterfeminismen."

I Alliansen är motståndet mot sänkningen av rut kompakt. Även Sverigedemokraterna vill behålla det nuvarande maxtaket i avdraget. I samband med att SD kommenterade budgeten sa den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt till Aftonbladet att partiet är emot sänkningen.

Det kan göra att det mycket svårt för regeringen att få igenom förslaget i riksdagen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN