Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Expert varnar för att binda boräntan

Uppdaterad 2015-03-23 | Publicerad 2014-11-04

Riksbankens nollränta kan få fler bolånare att binda sina räntor. Det tror SBAB:s chefekonom Tor Borg. Men bundet är en dålig idé, enligt Nordnets Günther Mårder:

– Det är högst spekulativt.

Sju av tio som tecknade ett nytt bolån hos den statliga banken SBAB i oktober valde tremåndersränta, som kallas rörlig eftersom det är den kortaste bindningstiden. Det är precis lika stor andel som månaden före, visar bankens månadsstatistik.

Kan få fler att binda

Men SBAB:s chefekonom Tor Borg tror att Riksbankens historiska chocksänkning av reporäntan, som i förra veckan drogs ner till noll procent, kan få fler att binda lånen längre.

– Frågan är dock om de rekordlåga bundna räntorna inte kan få ännu större genomslag i marknaden framöver nu när Riksbanken gjort sin sista räntesänkning, säger han i en kommentar.

"Bundet blir dyrare"

Günther Mårder, sparekonom på nätbanken Nordnet, avråder dock från att binda bolånen. I nuläget är räntan oftast högre på bundna än på rörliga lån. Skillnaden kan ses som en försäkring mot kommande räntehöjningar.

Enligt en rapport som Nordnet tagit fram är det på lång sikt alltid lönsamt att välja rörligt framför att binda på fem år. Det beror på att bankerna i sina beräkningar tar höjd för scenarier som aldrig inträffar, hävdar Nordnet.

– Jag anser att det är högst spekulativt att binda sina bolån, säger Günther Mårder i en intervju med Privata Affärer.

Rörliga lån innebär att boendekostnaderna kan stiga om räntorna går upp. Det gör att bundet kan vara lockande, inte minst för hushåll med små marginaler. Günther Mårder rekommenderar dock att bolånare sparar till en buffert för att klara av kommande räntehöjningar i stället för att binda.

Grafik: Så mycket billigare blir lånen

Tipsen: Så pressar du ner din boränta