Så undviker du att bli lurad

Publicerad:
Uppdaterad:

Expert uppmanar: ”Var misstänksam och paranoid på nätet”

Fenomenet phishing blir vanligare och vanligare på internet.

– Det förekommer ständigt mer eller mindre lyckade attacker. Många gånger utförs de i mycket mindre skala än kuppen mot Nordea och är därmed svårare att upptäcka, säger Torgny Gunnarsson, vd för Symantec i Norden.

Phishing kan beskrivas som att någon ikläder sig någon annans identitet för att på så sätt få ekonomiska fördelar.

Helt enkelt att lura folk på pengar.

För en vanlig användare finns det inget tekniskt skydd att ta till mot phishing. Det enda skydd som finns är din egen misstänksamhet.

– Min uppmaning är att man ska vara mycket misstänksam. Ifrågasätt allt och var paranoid, säger Torgny Gunnarsson.

Varningsklockor

Ingen bank skulle mejla till sina användare och uppmana dem att gå in på webbplatsen och skriva in sin kontoinformation. För en van internetanvändare skulle alla varningsklockar ringa direkt.

– Men om man sitter ensam hemma och ska betala sina räkningar och ungarna skriker... Ja, då är det lätt att göra ett par klick och mer behövs kanske inte, säger Torgny Gunnarsson.

Till skillnad från de flesta virusmakarna så drivs brottslingarna bakom phishing av ekonomiska motiv. Försöken blir mer och mer raffinerade.

Avancerad

I Nordea-kuppen var speglingen av Nordeas hemsida mycket avancerad. Länkarna fungerade och utseendet var identiskt. Däremot var mejlet som uppmanade användarna att gå in och lämna kontoinformation skriven på stapplande svenska.

– Det var förmodligen räddningen för många. Men försöken att lura folk på nätet blir mer raffinerade hela tiden. Så länge det finns pengar som man kan lura av folk kommer det här att utvecklas, tror Torgny Gunnarsson.

Robert Triches

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN