Orrefors svenskt – igen

Privatekonomi

Konfektionsföretag köper aktiemajoritet

Konfektionsföretaget New Wave Group köper 51 procent av aktierna i Orrefors Kosta Boda-koncernen för 30 miljoner kronor av danska Royal Scandinavia.

Därmed blir glaskoncernen svensk igen.

- Genom köpet kan vi erbjuda Orrefors Kosta Boda våra försäljningskanaler i Europa, och i USA kan vi dra nytta av Kosta Bodas starka varumärke, där vi inte finns i dag, säger New Waves finanschef Krister Magnusson till TT.

- Därmed ökar vår marknad betydligt och ger förutsättning för lönsamhet, fortsätter han.

I och med att Kungsbackaföretaget köper den ärevördiga om än något kantstötta glaskoncernen återbördas företaget i svenska händer. New Wave har avtal om att köpa också resten av aktierna.

Sedan 1997 har Orreforskoncernen ägts av danska Royal Scandinavia.

Kriser

För Orrefors och resten av den småländska glasindustrin har de senaste åren inte varit någon lyckosam tid. Nedläggningar, nedskärningar, permitteringar och kriser har avlöst varandra. 940 anställda i juni 2001 har blivit cirka 700.

Trots det har bolaget gått med cirka 100 miljoner kronor i förlust under de senaste fyra åren.

- Med kraftfull satsning på marknadsföring och genom att komplettera med våra andra produkter som porslin, knivar och smide och hemtextil räknar vi med lönsamhet inom något år, säger Krister Magnusson.

Men några garantier mot ytterligare nedskärningar vill företaget inte ge.

Smedja

- Tidigare sparprogram har lett till en för stor administration, där kommer det att ske åtgärder, men på produktionssidan, räknar vi med att köra för fullt, säger Krister Magnusson.

Småland har förutom glasbruk också haft smedjor och en av dem kommer att dras i gång igen, för att tillverka till exempel ljusstakar, stekpannor och grytor.

New Wave är mest känt som säljare av märkeskläder.

Butiker

Glasriket besöks varje år av över en miljon turister. Åtminstone några av dem ska förmås att stanna och handla i de tre till åtta nya butiker för New Waves produkter som kommer att öppnas.

De nya ägarna räknar med att nå en lönsamhet på minst tio procent till 2010.

I avtalet ingår också att säljaren lämnat en garanti för att Orrefors Kosta Boda-koncernen inte kommer att redovisa förlust under perioden 1 juni 2005-31 december 2005.

Anders Lignell/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi