De tänker gå i pension innan 40

 Alexandra och Eric Skopal siktar på att vara ekonomiskt oberoende om inom tio år.
Alexandra och Eric Skopal siktar på att vara ekonomiskt oberoende om inom tio år.

Många drömmer om pension vid 60 – men att hoppa av ekorrhjulet redan innan man fyller 40?
Det är vad Eric och Alexandra Skopal planerar att göra. Inom tio år ska de vara ekonomiskt oberoende.

– I slutändan handlar det om att få mer balans i livet, säger Eric Skopal.

Det var under 2013 som drömmen väcktes till liv. Eric Skopal, som då var 25, hade tillbringat några månader på sitt första jobb.

– Jag började fundera på vad nästa steg i livet skulle vara. Skulle jag sitta här i 40 år fram till pensionen? Det väckte rätt mycket tankar. Fanns det några alternativ? Kunde man göra på något annat sätt?

Inte främmande för att spara

Han började läsa på om ekonomiskt oberoende, och räkna på hur mycket pengar han skulle behöva spara för att ”gå i pension” innan 40-årsdagen. Tillsammans med frun Alexandra bestämde de sig för att satsa.

– Ingen av oss var främmande för att spara pengar, och min morfar lärde mig om aktier när jag var liten. När vi började jobba kändes det inte jättesvårt att spara en stor del av våra inkomster, eftersom vi var vana vid studentekonomi, säger Eric Skopal.

Idag arbetar han som teknisk säljare, och frun Alexandra med vattenvårdsfrågor. De bor i ett hus utanför Malmö och har en gemensam månadsinkomst på omkring 50 000 kronor efter skatt.

Sparar 30 000 i månaden

Av dessa lyckas de spara drygt 30 000 varje månad.

– Vi sparar inte nu för att leva sen. Vi tar inte bort något från våra liv som vi vill ha för att få det senare. Men vi är medvetna om våra utgifter, och försöker spara så mycket vi kan, säger Eric Skopal.

De för regelbundet kassabok för att hålla utgifterna under uppsyn.

– Vi försöker ifrågasätta alla inköp och om de verkligen behövs. Behöver jag en ny jacka fast jag har en som fungerar? Det gäller också att se över sina passiva utgifter som boränta, elabonnemang, bredbandsavtal och försäkringar, så att inte mer än nödvändigt dras varje månad.

Behöver 5,4 miljoner

För att nå ekonomiskt oberoende har de räknat ut att de behöver spara ihop omkring 5,4 miljoner kronor. Summan har de kommit fram till genom den så kallade fyraprocentsregeln (se förklaring längre ned).

Vägen till målet går via börsen. Större delen av det månatliga 30 000-kronorssparandet investerar de i aktier.

– Vi har en bred portfölj med tolv olika aktier i rätt stora, stabila svenska bolag. Vi har valt ut de vi tror kommer att gå bra på lång sikt. Varje månad fyller vi på med nya aktier utan att ägna massa tid åt att analysera och läsa rapporter, säger Eric Skopal.

Vad händer om börsen kraschar och ni förlorar stora delar av era pengar?

– Det viktiga är att sparandet är långsiktigt och regelbundet. Börsen kommer att kunna gå ner framöver, men då får man se det som en chans att köpa billigare aktier. Vi planerar att främst leva på aktieutdelningar som passiv inkomst, eftersom vi ser dem som mer stabila än börsens svängningar. Vi är ganska trygga i vår filosofi.

”Mental inställning”

Eric Skopal berättar att de ofta möts av invändningar när de berättar om sitt mål om ekonomiskt oberoende. Ett vanligt argument är att det vore ouppnåeligt om de hade haft barn.

– Barn kostar absolut pengar, och skulle kanske minska våra möjligheter att spara så mycket som vi gör idag. Men vi skulle definitivt kunna spara ganska mycket ändå, säger han.

Ni har hyggliga inkomster. Ni skulle få svårt att nå ert mål om ni tjänade mindre?

– Jag tror att alla kan spara oberoende av lön. Många med väldigt hög lön anpassar sina utgifter därefter och spenderar alla pengar. För mig handlar det mycket om en mental inställning och att ta kontroll över sin ekonomi.

En annan invändning mot deras projekt är att samhället inte skulle fungera om alla valde att göra som dem.

– Hur skulle det se ut om alla slutade jobba och betala skatt? För det första kommer inte alla att göra som vi. Dessutom bidrar man till samhället på massor av sätt. Vi kommer fortfarande att betala moms, fastighetsskatt, skatt på vårt kapital och så vidare, säger Eric Skopal.

Tänker fortsätta jobba

Målet är inte heller att sluta arbeta i 40-årsåldern, betonar han.

– När vi nått ekonomiskt oberoende tänker vi fokusera mer på intressen och hobbies. Vi kanske startar ett företag och tjänar pengar på något vi tycker är kul. Då skulle vi betala skatt. Vi kanske också ägnar oss åt välgörenhet och ideellt arbete.

Visionen är att fullt ut kunna bestämma över sitt liv framöver.

– Jag drömmer om att fritt kunna styra över våra aktiviteter. I slutändan handlar det om att få mer balans i livet, och att inte ägna en stor del av dagen åt ett 8–17-jobb. Mer tid tillsammans, mer tid att träna och att umgås med familj och vänner, säger Eric Skopal.

Eric Skopals råd till dig som vill bli ekonomiskt oberoende:

  • Börja nu. Tiden är jätteviktigt när det gäller sparande.
  • Ta kontroll över ekonomin. Se till att du vet vad du lägger dina pengar på.
  • Våga gå din egen väg. Man behöver inte göra som alla andra.
  • Sätt upp mål. Både ekonomiska och känslomässiga. Vilken känsla vill du uppnå med ditt oberoende?
  • På bloggen ”Bli ekonomiskt oberoende” kan du läsa om Eric och Alexandras resa.
Publisert:

LÄS VIDARE