Stor ökning av betalnings– anmärkningar bland äldre

avAnders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt fler äldre har problem att betala sina räkningar.

Betalningsanmärkningar för personer över 60 har ökat med 50 procent på fem år, visar en ny undersökning.
– Många har nog inte koll på hur mycket deras inkomst minskar när de går i pension, säger Märtha Dahlberg, konsumentansvarig på PRO.

Tipsa | Aftonbladet

Foto: COLOURBOX

Det totala antalet betalningsanmärkningar har inte ökat dramatiskt sedan 2008. Däremot har fördelningen i vilka åldersgrupper som drar på sig obetalda räkningar förändrats. Gruppen äldre med betalningsanmärkningar har ökat från 70 000 till nästan 110 000 personer sedan 2008, enligt siffror från kreditinformationsföretaget Bisnode. Det motsvarar en ökning med 51 procent på fem år – vilket oroar PRO.

Förlorar 30 procent

Märtha Dahlberg på PRO tror att många äldre inte har räknat tillräckligt efter hur mycket de får att röra sig med innan de går i pension.

– Det kan säkert bero på det. Man förlorar 30 procent av sin inkomst på en vecka och många är inte beredda på det, säger Märtha Dahlberg.

Björn-Erik Karlsson, regionchef på Bisnode Norden, tror att de som är runt 60 nu tillhör den första konsumtionsgenerationen - de är mer vana att göra av med pengar än äldre var för fem-tio år sen.

– Gapet mellan lönen och pensionsinkomsten kräver en livsförändring och det är möjligt att denna generation har svårare att klara den omställningen, säger Björn-Erik Karlsson.

PRO: Sänk skatten

PRO vill att pensionärsskatten ska sänkas för att inte fler ska hamna i skuldproblematik.

– Pensionärer betalar 11 procent mer i skatt än de som jobbar. Det här måste ändras och bromsen i systemet måste tas bort, säger Märtha Dahlberg.

Att man får betalningsanmärkningar behöver dock inte betyda att automatiskt hamnar i överskuldsättning, med utmätning eller personlig konkurs som följd. Äldre tål oftare skulder bättre än yngre. Kronofogdemyndigheten undersökte pensionärers skuldsättning förra året. Slutsatsen blev att pensionärer inte är tungt belastade av skulder – trots att deras betalningsanmärkningar ökar år efter år.

– Pensionärer har oftare tillgångar de kan realisera, exempelvis fastigheter, säger Lena Bäcker, verksamhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Det totala antalet betalningsanmärkningar har ökat från drygt 520 000 för fem år sen till nära 600 000 i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM