Polisens tejpskydd får massiv kritik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Privatekonomi

Polisens råd att dölja CVV-koden på betalkort har mynnat ut i en tejpkonflikt.

Branschen är kritisk och hävdar att korten förstörs och blir ogiltiga med skyddstejp.

Polisen står däremot fast vid uppmaningen – tills kortföretagen bättrar på säkerheten.

Polisen har gått ut med uppmaningen att tejpa eller måla över CVV-koden på baksidan av betalkort.

Syftet är att skydda sig mot kortkapare som med hjälp uppgifterna på kortet busenkelt kan tömma ditt konto.

– Väldigt många anmäler att man blivit av med pengar på sitt kort. Det ser vi som ett bekymmer, säger Anders Olofsson vid polisens bedrägerirotel.

Kortet blir ogiltigt

Leif Trogen, chef för avdelningen finansiell infrastruktur på Svenska Bankföreningen, är däremot mycket kritisk mot rådet. Föreningen företräder banker i Sverige och arbetar bland annat med säkerhet kring betaltjänster.

– CVV-koden ska synas annars är kortet ogiltigt. Det är viktigt att poängtera, säger Leif Trogen.

Han anser att bankernas säkerhetssystem i Sverige är tillräckligt säkert. Om någon skulle komma över kortuppgifter och lyckas plocka ut pengar ersätter dessutom bankerna kortinnehavaren.

– Påför man något på kortet finns det risk att bankomatuttag inte fungerar. Butiksinnehavare är inte heller skyldiga att ta emot ett ogiltigt kort, säger Leif Trogen.

Varför finns koden?

– Den finns där för säkerheten på kortet och måste fyllas i när man handlar på Internet. Jag hoppas på sikt att vi går över till att bara ha kort med chip men hur lösningen blir vet vi ännu inte.

Polisen: Aldrig varit något problem

Polisen står däremot fast vid uppmaningen.

– Jag har själv tejpat och har aldrig upplevt några problem. Att kortet inte blir giltigt är en sanning med modifikation. Skulle någon kräva att se koden är det bara att peta bort tejpen och visa, säger Anders Olofsson.

Även om bankerna ersätter de kunder som råkat ut för kortkapning och blivit av med pengar tycker han man ska göra vad man kan för att skydda sig.

– Det är obehagligt för dem som råkar ut för det här. Det bästa är om kortutgivarna ändrar utformningen på korten. Jag kan inte riktigt se funktionen att ha den här koden över huvud taget, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN