Gamla sedlar hot mot julhandeln

Av: Karolina Strömbäck Horney

Publicerad:
Uppdaterad:
50- och 1 000-kronorssedlar utan folieband blir ogiltiga från årsskiftet. Men bara två tredjedelar av de gamla sedlarna har hittills kommit in till Riksbanken.
Foto: RIKSBANKEN/SCANPIX
50- och 1 000-kronorssedlar utan folieband blir ogiltiga från årsskiftet. Men bara två tredjedelar av de gamla sedlarna har hittills kommit in till Riksbanken.

Vid årsskiftet blir alla gamla tusenlappar och femtiolappar ogiltiga.

Nu riskerar sedlarna att ställa till problem – mitt i julhandeln.

Den 31 december blir de äldre versionerna av 50- och 1000-kronorssedlarna utan folieband ogiltiga.

Med en månad kvar till sedelbytet uppskattas omkring fem miljarder kronor i gamla sedlar finnas kvar ute i samhället.

Nu befarar Svensk Handel att det kan ställa till problem i julhandeln om många försöker bli av med sina sedlar i sista stund.

”Vänta inte”

– Det extra stora inflödet av kontanter kommer sätta press på butikerna vad gäller växelkassor, värdetransporter och annan kontanthantering, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

– Vår uppmaning till hushållen är att inte vänta till sista stund utan se till att bli av med sina gamla tusenlappar i god tid.

Säkerhetsrisker

Indragningen av de gamla sedlarna befaras leda till ökade säkerhetsrisker för handeln. En stor mängd tusenlappar i butikerna kan öka risken för rån. Butikerna varnas också för att falska sedlar ska dyka upp.

Redan tidigare i år upptäcktes allt fler förfalskade sedlar i handeln. Svensk Handel har också flaggat för att ta bort eller begränsa de öppna köpen med syfte att försvåra för kriminella att tvätta pengar genom att utnyttja tjänsten. Organisationens rekommendation är nu att butiker sätter en maxgräns för kontant återbetalning vid öppet köp.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN