Så undviker du att få betalningsanmärkning

Av: 

Karolina Strömbäck Horney

Kronofogdens bästa tips för att undvika betalningsanmärkningar.
Kronofogdens bästa tips för att undvika betalningsanmärkningar.

Privatekonomi

En betalningsanmärkning kan göra det svårare att få jobb, lån och hyra lägenhet. Här är experttipsen på hur du undviker – eller hanterar – anmärkningen.

Så undviker du betalningsanmärkningar

Det finns flera tips för att undvika att få betalningsanmärkningar. Enligt Robert Olsson på Kronofogden är det viktigt att:

  • Ha framförhållning i din ekonomi. Sträva efter att ha en buffert och undvik krediter så mycket som möjligt. Med räntor och avgifter blir det oftast dyrare än att köpa kontant, säger han.
  • Använda autogiro i så stor utsträckning som möjligt. Det blir också billigare för man kan komma undan fakturakostnader, enligt Olsson.
  • Dubbelkolla fakturans förfallodag. Ibland står det ”sista betalningsdag”, det är sista datumet du kan betala. Men det kan också stå att pengarna ska vara ”oss tillhanda” ett visst datum. Det innebär att avsändaren då ska ha pengarna på sitt konto och du kan behöva betala en eller två dagar innan för att vara säker på att pengarna ska komma fram i tid.
  • Läsa villkoren för köpet du gör. Det är vanligt att missa är att betalningstiden är på 14 dagar, när den vanligtvis är 30 dagar.

Så gör du om du fått en betalningsanmärkning

  • Steg ett är att genast ta kontakt med företaget och berätta om din situation. Det går ofta att få några dagars uppskov på betalningen, eller få möjlighet att dela upp den.
  • Har du hunnit få en påminnelse på betalningen och även ett inkassokrav har det gått längre, men det går fortfarande att höra av sig och tala om varför man inte betalar.
  • Tänk på att ju längre du väntar, desto dyrare blir det. Den du är skyldig pengar har rätt att kräva dröjsmålsränta och inkassoavgiften är i dag på 180 kronor.

Har du betalat en skuld direkt till fordringsägaren, exempelvis betalat ett företag för köpet du gjort, efter att du fått ett inkassokrav på betalningen – se till att även meddela inkassobolaget. Datainspektionen varnar för att risken annars finns att inkassobolaget inte får veta att skulden är betald i tid, och driver fordran vidare till Kronofogden.

Anmärkningen påverkar din vardag

Eftersom exempelvis arbetsgivare och långivare kan kontrollera dina betalningsanmärkningar via kreditupplysning kan det få tråkiga konsekvenser för din vardag. Vanligtvis finns en betalningsanmärkning för en privatperson kvar i tre år – och kan exempelvis göra det svårare att få jobb, låna pengar eller hyra lägenhet.

Och om räkningen är fel?

Har man fått en faktura som inte stämmer med det man kommit överens om när köpet gjordes eller avtalet ingicks kan man alltid invända mot räkningen. Börja med att skriva till företaget och tala om att du inte tänker betala. Du kan använda e-post eller vanligt brev. Men spara en kopia. På Konsumentverkets hemsida kan du läsa mer om hur du gör.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Undvik skuldfällan inför pensionen – så gör du

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Kronofogdemyndigheten