Strid om sugrör på McDonalds stämma

1 av 3

avTT

MIN EKONOMI

Debatten om plastanvändning går het runt om i världen. I dag ska frågan upp på snabbmatskedjan McDonalds årsstämma i USA sedan några ägare föreslagit att plastsugrören ska slopas.

Den senaste tiden har problematiken med användning av plast fått förnyad uppmärksamhet, såväl i Sverige som globalt.

Inte minst har frågan om användning av snabbmatsförpackningar i plast debatterats. Som exempel kan nämnas att Storbritannien diskuterar att införa ett förbud mot sugrör i plast under nästa år och även örontops. Även Frankrike planerar ett förbud av engångsartiklar till 2020.

Avvisande McDonalds

Och inför McDonalds årsstämma som börjar klockan 16 svensk tid idag har ett förslag kommit om att snabbmatskedjans aktieägare ska säga nej till användning av plastsugrör på kedjans totalt 36 000 restauranger i världen, skriver USA Today.

Tidningen rapporterar också att McDonalds ledning rekommenderar sina aktieägare att rösta nej till förslaget. Bolagets motivering är att "vi fortsätter att arbeta för att finna en mer hållbar lösning för sugrör globalt", enligt USA Today.

Men enligt aktivistgruppen bakom kampanjen mot McDonalds plastanvändning – "Sumofus", vilken beskriver sig själv som en grupp som vill reducera företags makt i världen – gör snabbmatskedjan inte tillräckligt för att minska användningen.

Aktuellt i Sverige

Även i Sverige finns förslag mot användning av plast. Centerpartiet vill att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till 2020 och ersättas av produkter i exempelvis papper och trä.

– Det finns otroligt mycket plast i hav, strandmiljöer och naturen över huvud taget. Det här är fossil plast som inte bryts ner. Att byta ut engångsartiklar är ett väldig bra sätt att börja göra en insats, sa Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin, till TT för drygt en vecka sedan.

Fakta: EU:s förordning om plastpåsar

I slutet av 2016 beslutades om förordning (2016:1041) där ett av målen är att minska förbrukningen av plastbärkassar generellt och att tunna plastbärkassar inte överskrider:

90 påsar per person och år senast den 31 december 2019

40 påsar per person och år senast den 31 december 2025

Tunna plastpåsar som behövs av hygienskäl, eller som används som förpackningar till livsmedel som säljs i lösvikt, är undantagna.

Källa: Naturvårdsverket

ARTIKELN HANDLAR OM

McDonalds

USA