Fem tecken på att bostadsmarknaden svajar

Temperaturen på bostadsmarknaden är minst sagt ljummen.
Priserna har börjat vika neråt, det kommer färre bud och finns fler lägenheter än någonsin att välja bland.
Här är fem tecken på att bostadsmarknaden svajar just nu.

Uppdaterad: 15 november 2017

Allt fler tecken talar för att bostadmarknaden är lite svajig just nu.
Allt fler tecken talar för att bostadmarknaden är lite svajig just nu.

1. Stort utbud

Utbudet av bostadsrätter är rekordstort. Redan i september var den en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året, enligt Hemnet. Vanligtvis brukar det mattas av i september. Under resten av hösten har det bara forsätt välla in bostadsannonser på bostadssajterna.

Från mitten av oktober till mitten av november fanns det 22166 lägenheter ute till försäljning, enligt Booli. Det är en ökning med drygt 30 procent jämfört med samma period i fjol.

En förklaring kan vara att det byggts mycket mycket nya bostäder under de senaste åren. Även regeringens senaste förslag om att skärpa amorteringskravet kan ha påverkat säljarna.

Utbudet på hus till salu har ökat med 17 procent under samma period.

Det rekordstora utbudet kyler oavsett ner bostadsmarknaden.

2. Färre bud

Budgivningarna är betydligt lugnare än vi varit vana vid de senaste åren med allt färre budgivare. Enligt siffror från Booli ligger antalet bud och antalet budgivare på lägenheter rekordlågt. Stockholm är nere på den lägsta nivån sedan 2013. Och trenden ser ut att bara fortsätta under november och december, enligt Booli.

Det här kan bero på att priserna fortsatt stiga kraftigt de senaste åren och skrämt bort osäkra spekulanter. Kvar är de som har råd att buda.

Men som sagt, det krävs bara två budgivare för att få igång en budgivning.

3. Prisutvecklingen har stannat av

Prisutvecklingen på bostadsrätter har tvärnitat i stora delar av landet. Enligt Svensk Mäklarstatistik backade bostadsrättspriserna med en procent under oktober.

Inbromsningen som sedan tidigare funnits i Stockholm har nu även spillt över på Malmö och Göteborg med flera procents prisnedgång.

4. Accepterat pris gör comeback

Nu är försäljningsformen accepterat pris tillbaka efter flera års frånvaro. I oktober för tre år sedan förekom begreppet 15 gånger i bostadsannonser i Stockholms län på Hemnet. I oktober i år har siffran stigit till 601.

Tidigare i höstas ökade andelen prissänkta lägenheter. Säljarna har lätt för att hålla fast vid tidigare prisuppgångar medan köpare följer prisernas nedgång desto snabbare. Nu har säljarna börjat sänka sina prisförväntningar.

Det är en stark indikation på att prisutvecklingen saktat in.

5. Byggbranschen bromsar

Det pumpas ut nyproducerade lägenheter i våldsamt takt just nu och utbudet av bostadsrätter är rekordstort. Det här har fått flera fastighetsbolag att säkra upp sin affär.

Byggherrar försöker locka till sig köpare genom att erbjuda två avgiftsfria år för nyproducerade lägenheter.

Fastighetsbolaget Wallenstam omvandlar den första etappen i sitt bostadsrättsprojektet i Solberga i södra Stockholm till hyresrätter för att bolaget ”noterat att bostadsrättsmarknaden svalnat av.” Bostadsutvecklaren Tobin Properties i Stockholm meddelar också att det breddar sig mot hyresrätter nu när marknaden för bostadsrätter svalnar av.

Säljstarten i bostadsrättsprojektet Karlbergsvägen 77 i centrala Stockholm skjuts upp från 17 oktober till första kvartalet under 2018 för att bolaget ”märker av en viss generell osäkerhet på marknaden”.

Lyxbyggaren Oscar Properties avvaktar med att påbörja nya projekt samtidigt som bolagets aktier fallit med 36 procent den senaste månaden.

Publisert:

LÄS VIDARE