Fastighetsbyrån om åtalade toppmäklaren: ”Extremt allvarligt”

Mäklarjätten Fastighetsbyrån påstår att de värderar kunskap och pålitlighet högt.

Ändå kunde toppmäklaren ägna sig åt misstänkta bulvanaffärer i flera år utan att huvudkontoret anade oråd.

– Det här är helt oacceptabelt inom vårt företag, säger kommunikationschefen Johan Vesterberg.

Den före detta mäklaren riskerar att dömas till fängelse för flera fall av grovt skattebrott. Han nekar till anklagelserna.
Den före detta mäklaren riskerar att dömas till fängelse för flera fall av grovt skattebrott. Han nekar till anklagelserna.

Swedbank-ägda Fastighetsbyrån är med runt 1 800 anställda och 270 kontor Sveriges största mäklarbyrå. Bolaget är en franchisekedja, som betonar vikten av förtroende i sin marknadsföring.

”Vi har mycket att leva upp till. Kunderna kräver lite mer av oss. Vi har ett ansvar att förvalta”, heter det i ett inlägg på företagets sajt.

Men en av byråns toppmäklare kunde ändå bedriva misstänkt bulvanhandel med fastigheter i flera år utan att huvudkontoret anade oråd.

”Vidtog åtgärder direkt”

Kommunikationschefen Johan Vesterberg uppger att det var efter att polisen genomfört en husrannsakan hemma hos mäklaren som ledningsgruppen blev informerad.

– Vi vidtog åtgärder direkt. Det första vi gjorde var att sluta ett avtal om att han inte skulle vara verksam inom företaget. I samband med det avregistrerade han sig också som mäklare.

– Vi ser extremt allvarligt på detta. Det är helt oförenligt med mäklaryrket och sådant får inte förekomma hos oss.

Borde ni inte ha upptäckt detta tidigare?

– Här misstänks en person ha köpt och sålt lägenheter via bulvaner. Det är oerhört svårt för oss att hålla koll på.

– Mäklare måste också bo någonstans, och de har rätt att köpa bostäder privat. Men det här upplägget är helt unikt och oerhört allvarligt.

”Vi ser extremt allvarligt på detta”, säger Fastighetsbyråns kommunikationschef Johan Vesterberg.
”Vi ser extremt allvarligt på detta”, säger Fastighetsbyråns kommunikationschef Johan Vesterberg.

När polisen slog till hade mannen en ledande befattning på Fastighetsbyrån i Stockholmsområdet. Först i höstas, ungefär två år efter ingripandet, var hans engagemang helt avvecklat.

– Det var en del avtal som gjorde att det drog ut på tiden. Men det var reglerat från början att han inte skulle vara verksam i företaget.

Ska ha hotat andra mäklare

Flera källor uppger för Aftonbladet att klimatet på mannens kontor var mycket hårt. Han ska vi upprepade tillfällen ha uttryckt sig hotfullt mot personalen.

– När jag sa att jag skulle sluta så blev han galen. Han sa att han skulle göra mitt liv till ett helvete, har en tidigare medarbetare sagt.

Johan Vesterberg bekräftar att arbetsmiljön var problematisk.

– Det var struligt och det fanns ett missnöje bland de anställda. Men det gick också mycket rykten, och det var ofta svårt att bevisa vad som stämde, säger han.

– Efter att detta uppdagades har vi vidtagit flera åtgärder. Min bild är att det fungerar bättre nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu