Livet med corona kan speglas i årets julklapp

Av:  TT

Årets julklapp har genom åren varit allt från en parfym till en råsaftcentrifug. På onsdagsmorgonen avslöjas vad som är årets julklapp 2020. Arkivbild.
Årets julklapp har genom åren varit allt från en parfym till en råsaftcentrifug. På onsdagsmorgonen avslöjas vad som är årets julklapp 2020. Arkivbild.

Svenskarnas vardag och konsumtion har förändrats under coronaåret 2020. Om det avspeglas i årets julklapp, som meddelas på onsdagen, återstår att se.

Vem minns inte spikmattan, bakmaskinen eller mössan från tidigare år? Med drygt en månad kvar till julafton kommer beskedet om vad som utses till årets julklapp 2020.

Ett av kriterierna för den utvalda klappen, som utses av Svensk Handels HUI Research, är att den ska representera den tid vi lever i.

– De kommer antagligen att väva in någon tanke kring hälsa och att vi håller oss hemma och är socialt distanserade, säger Ulrika Holmberg, konsumtionsforskare vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Stor omsvängning

Under året har svenskarna börjat handla betydligt mer på nätet och gett sig ut i de fysiska butikerna i mindre utsträckning. Även bland äldre, en grupp som tidigare sällan handlade mat på nätet, har det blivit vanligare med näthandel och många konsumenter planerar att handla mer online, säger Ulrika Holmberg.

– Med de ytterligare skärpningarna som kom i går så kan man tänka sig att det blir ännu mindre fysisk handel här framöver.

Men vissa julklappar kan upplevas som lite svåra att köpa på nätet. Och i en del familjer har det länge diskuterats att minska på julklapparna.

– Då kanske det här blir en liten knuff. Om man ändå inte träffar så många över jul så kanske man inte måste köpa julklappar till alla, eller också kanske man köper mindre saker som går att skicka, säger Ulrika Holmberg.

Medveten julklapp

Som ett alternativ till HUI:s utnämning av årets julklapp har föreningarna Klimatklubben och Medveten Konsumtion redan utsett Årets medvetna julklapp. De vill föra fram "reparationen" som ett hållbart alternativ till nykonsumtion

"Att ge bort en reparation i julklapp påminner om att ta hand om de där grejerna vi älskar – vi behöver inte ersätta dem med nya", säger Emma Sundh, medgrundare av Klimatklubben, i ett pressmeddelande.

I motiveringen föreslås bland annat ett presentkort från den lokala skomakaren, ett loppisfyndat sykit eller erbjuda sin tid och kunskap för att hjälpa till att laga något. Förra årets medvetna julklapp var vegokokboken.

Hos spelsajterna är de mest populära alternativen till årets julklapp från HUI 2020 i olika grad coronaanpassade. Låga odds finns bland annat för ett designat munskydd, en ombokningsbar utlandsresa, en massagepistol och en trådlös laddningsstation.

Det är 33:e året i rad som HUI utser årets julklapp.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu