Så mycket kan du tjäna på att hyra ut ett rum

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Att hyra ut rum ger bra extrainkomst.
Att hyra ut rum ger bra extrainkomst.

Bostadspriser

I sommar kommer tusentals studenter ge sig ut på jakt efter tak över huvudet.

För dig som har ett extra rum att hyra ut finns stora pengar att tjäna.

– Det går att göra en insats både för någon annan och den egna plånboken, säger Linnéa Agüero på Blocket.

I mitten av juli får alla som ska studera i höst sina antagningsbesked. Bostadsbristen är i vanlig ordning enorm i de flesta studentstäder – något som gynnar alla med ett extra rum att hyra ut.

– Det finns goda möjligheter att tjäna pengar. Och det går att göra en insats både för någon annan och den egna plånboken, säger Linnéa Agüero, presschef på Blocket.

5 500 för ett rum i Stockholm

Deras statistik visar att priserna på rum som hyrs ut stigit kraftigt de senaste åren. I Stockholm hyrs ett rum ut för i snitt 5 550 kronor i månaden, i Lund och Göteborg för cirka 4 500 kronor. På andrahandsbostadssajten Qasa ligger medianhyran för ett rum i Uppsala på 4 000 kronor, för Linköping på 4 500 kronor.

Hur mycket du kan ta betalt beror på din boendeform. För en hyresrätt får du bara ta ut den hyra du själv betalar omräknat på rummets andel av lägenheten.

– Sedan får man försöka beräkna tillgången till övriga rum, och lägga på ytterligare 10–15 procent om rummet är möblerat, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Stigande bostadspriser

Desto mer betalt kan man ta om man bor i bostadsrätt eller villa. Då får du basera hyran på bostadens kapitalkostnad, som beräknas utifrån en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde (se räkneexempel nedan). Med tanke på hur mycket bostadspriserna stigit de senaste åren kan det handla om en hel del pengar.

Men se upp med att ta ut för hög hyra – bor du i hyresrätt och anses ha tagit ut oskäligt hög hyra kan du bli återbetalningsskyldig ett år bakåt i tiden. Som bostadsrättsinnehavare eller villaägare behöver du inte oroa dig för det, däremot kan hyran sänkas framåt om Hyresnämnden anser att den varit oskäligt hög.

40 000 kronor skattefritt

Tjänar du en slant på uthyrningen har du rätt att göra schablonavdrag på inkomster upp till 40 000 kronor per år.

Dessutom behövs inget tillstånd från vare sig hyresvärd eller bostadsrättsförening om du hyr ut rum, och själv bor kvar i bostaden. Och det går snabbt att få sitt rum uthyrt.

– Väldigt många annonser tas bort redan inom ett dygn, säger Linnéa Agüero på Blocket.

ANNONS

Du är värd en bra boränta! Jämför bolån och hitta den bästa räntan för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fler väljer att hyra ut bostaden: Kan få över 50 000 kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspriser

Bostadsmarknad

Studentliv