Allras vd döms till fängelse efter muthärvan

Av: 

Adrian Ericson

Allra

I en muthärva lurade premiepensionsförvaltaren Allra pensionsspararna på pengar.

Nu döms vd Alexander Ernstberger, 35, och medgrundaren David Persson Rothman, 41, till fängelse i Svea hovrätt. Två ytterligare medåtalade döms till fängelsestraff.

– Brotten har varit grova med hänsyn till att de har rört betydande belopp, säger hovrättsrådet Christer Lundh.

Tre av de dömda är efterlysta. Stockholmspolisen ska nu koordinera jakten på de tre efterlysta tillsammans med Ekobrottsmyndigheten.

Alexander Ernstberger döms till sex års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshetsbrott. Han får näringsförbud i tio år. Medgrundaren David Persson Rothman döms för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott. Straffet: Fem års fängelse och näringsförbud i tio år.

Två ytterligare medåtalade fondförvaltare döms till fängelse.

De fyra Allra-topparna friades av Stockholms tingsrätt i januari i fjol.

Åklagare Thomas Hertz är mycket nöjd med utfallet – men riktar kritik mot tingsrätten.

– Det är kluvet. Domen var väntad, såhär borde det slutat redan i tingsrätten.

Hur kommer det sig att hovrätten gör en annan bedömning?

– Vi har gjort en annan bevisvärdering än den som tingsrätten har gjort. Vi tycker att det finns tydlig bevisning för att det funnits en brottsplan, att affären inte varit legitim utan syftet har varit att berika vd och vice vd, svarar hovrättsrådet Christer Lundh.

Hovrättens ledamöter är eniga i bedömningarna.

– Brotten har varit grova med hänsyn till att de har rört betydande belopp. De har medfört ekonomisk skada för pensionsfonderna och inneburit missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att förvalta pensionsmedel, säger hovrättsrådet Christer Lundh.

Tre av de dömda kommer att häktas på grund av flyktfara, meddelar hovrätten.

Alexander Ernstberger.
Huvudkontoret på Sveavägen.

Dränerade pensionsfond – levde lyxliv

Enligt åklagarna ska männen försnillat totalt 137 miljoner kronor från pensionsspararna. Samtidigt levde Allra-topparna Alexander Ernstberger och David Persson Rothman lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen och egen helikopter.

Pensionshärvan tog sin början 2012 med ett köp på 430 miljoner kronor i premiepensionsfonder som förvaltades av Allras föregångare SFS. 170 miljoner slussades till företaget Oak Capital Group. Via bolaget användes drygt 100 miljoner för att köpa aktier av Allras vd och vice vd.

Ett överpris, men inte brottsligt, enligt den friande tingsrätten.

En muta, enligt en enig fällande hovrätt.

2017 uppdagades de mystiska transaktionerna. Pensionsmyndigheten stoppade alla nyplaceringar i premiepensionsförvaltaren Allras fonder efter klagomål från sparare. Myndigheten gjorde då också en polisanmälan.

De åtalade Allra-cheferna hävdade sin oskuld och menade att de misstänkta transaktionerna varit fullt normala affärsupplägg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ernstberger köpte sportbil bara dagar innan domen

ÄMNEN I ARTIKELN

Allra