Ericssons nya nalle gör succé

MIN EKONOMI

Ericssons nya ungdomstelefon blir en storsäljare. Butikssäljare och produktchefer på de stora butikskedjorna lovprisar telefonen.

Men Ericsson har inte fått fart på volymleveranserna än.

- Vi har fått den i begränsade volymer. Och vi märker att det finns ett intresse för produkten. Den har beskrivits i medierna som en ungdoms- och tjejtelefon, säger Mikael Brekh, produktchef för mobiltelefoner på elektronikvaruhuskedjan SIBA. SIBA har 40 stormarknader i Norden.

Segmentet ungdomstelefoner är mycket viktigt då 100 procent av Nordens ungdomar numera har mobiltelefon. En trend som sprider sig i Europa.

- Vi tror T20 blir en storsäljare till alla de som vill ha en personlig telefon. Formfaktorn är viktig. Men jag tror inte att det blir årets julklapp. Det är svårt att ge bort en telefon med abonnemang i julklapp, säger Mikael Brekh.

"T20 tuffast i segmentet"

Även säljarna på butiksgolvet lovordar Ericsson T20. De butiker som fått in T20 rekommenderar den spontant till kunder som letar efter något till sina tonåringar. De som inte fått in den föreslår Nokia 3310 eller Siemens C35i.

Teliabutiken i Nacka utanför Stockholm har fått in Ericsson T20.

- Ericsson T20 är tuffast i det segmentet just nu. Den kan wap, så är man intresserad av det så ska man definitivt välja en sån, säger säljaren i Nacka.

- T20 har allt du kan tänka dig. Den har wap, är bra med textmeddelanden och har vibrator. Alternativet är Nokia 3310, den har sålt väldigt bra till ungdomar, säger säljaren på Teliabutiken i Stockholm City.

De butiker som inte fått leverans av Ericsson T20 hårdsäljer Nokia 3310 om man ber om en rekommendation. Såhär låter det på Teliabutiken i Sundbyberg:

- 3310 är ny, prisvärd och vi har sålt väldigt bra av den. Många väljer Nokia bara för att det är just Nokia.

Små volymer i början

Då T20 lanserades för några veckor sedan lovade Ericsson att T20 skulle finnas i butik från och med i förra veckan. Det verkar i stort sett vara infriat.

Nu låter det såhär på Ericsson om framtida leveranser av T20:

- Vi rullar ut T20 till ett stort antal länder redan från början och håller som bäst på att öka produktionen. I början blir det ganska små volymer som når varje enskild affär, men produktionen går enligt plan och de riktigt stora volymerna kommer efter årsskiftet, säger Peter Bodor, presschef på Ericsson konsumentdivision.

Läs mer om mobiltelefoner

Mats Paulsen/Ekonomi24 ([email protected])