Svalt intresse för norsk teleaktie

MIN EKONOMI

Telenoraktien sjönk när premiärhandeln inleddes på Olsobörsen.

Vid lunchtid stod aktien i 40 kronor jämfört med utförsäljningspriset 42 kronor som värderar Telenor till 74 miljarder kronor.

Priset blev alltså det lägsta i det nya intervall 42-46 kronor som Telenor satte i fredags. Det är 38 procent lägre än de 69 kronor som Telenor från början satt som övre gräns.

- Några tyckte att priset blev för lågt. Men som förvaltare av statens ägande i bolaget måste jag värdera detta utifrån vad som var huvudmålet med börsnoteringen. Vi kunde gärna ha satt ett högre pris men det viktigaste är att hålla fast vid huvudmålet; bolaget blir börsnoterat med tiotusentals nya ägare, sade norske näringsministern Grete Knudsen vid en presskonferens på söndagen enligt tidningen Dagens Näringsliv.

Totalt 372 miljoner aktier har sålts ut, vilket tillför Telenor 15,6 miljarder kronor. Dessutom finns en övertilldelningsoption på 51 miljoner aktier. Om den utnyttjas minskas norska statens ägande till 76 procent.

"Det här är inget fiasko"

Telenor får alltså in betydligt mindre pengar än vad som var tanken från början, vilket satt igång spekulationer om att Telenor kommer behöva nya pengar inom kort.

- Pengarna ger oss en bra plattform för att genomföra de strategier vi har lagt fast i prospektet. Det här är inget fiasko, snarare tvärtom, sa Telenorchefen Tormod Hermansen.

Totalt 53 00 norska småsparare valde att nappa på erbjudandet och köpte 7,5 procent av aktierna. Det ska jämföras med den miljon svenskar som blev ägare i Telia i våras.

Norska och utländska investerare tecknade ungefär hälften var. I eftermiddag ska Telenor noteras på amerikanska Nasdaq.

Mer om Telenor

Ekonomi24