Rekorduppgång på New York-börserna

MIN EKONOMI

NEW YORK

Börserna i New York sköt i höjden som raketer på tisdagen och slog flera rekord, huvudsakligen tack vare ett tal av centralbankschefen Alan Greenspan.

Greenspan visade åter vilket oerhört inflytande han har över den amerikanska ekonomin.

Några lugnande kommentarer och antydningar om kommande räntesänkningar fick kurserna på New Yorkbörsen och Nasdaqbörsen att formligen explodera.

Nasdaq satte rekord i ökning i procent, 10,48, och i punkter, 274.

Dow Jones-index ökade med knappt 339 punkter, den tredje kraftigaste ökningen i historien under en dag.

Greenspan lyckades säga exakt vad investerarna ville höra beträffande räntor, arbetslöshet, avmattning i ekonomin och sjunkande börskurser. Greenspans uttalande tolkades som att det är slut på räntehöjningar för att undvika överhettning av ekonomin, i stället kan det bli räntesänkningar i framtiden - kanske.

De senaste veckorna har allt fler börjat tala om kommande recession i USA. Men Greenspan sade att avmattningen bara är normal och till och med välkommen. Och mäklarna lyssnade.

Börsdagen började kraftigt uppåt tack vare tydliga signaler om att presidentvalskaoset närmar sig sitt slut efter republikanen George<\!q>W Bushs framgångar på den juridiska fronten. Marknaden tolkade det som att Bush med stor säkerhet blir president och att den politiska stabiliteten återkommer.

Den optimism detta skapade på börserna tillsammans med Greenspans tal fick en förbluffande effekt.

Börserna har sjunkit det senaste halvåret och rasat den senaste månaden.

Omsvängningen kom sedan pessimism plötsligt förbyttes i optimism, eller snarare eufori.

Thomas Höjeberg/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM