Tjalla- och tjäna en kvarts miljon

MIN EKONOMI

Avslöja din arbetsgivare och tjäna upp till 250 000 kronor. Den uppmaningen riktar nu BSA, en organisation som bekämpar illegal användning av programvara inom näringslivet, i en annonskampanj.

Möbelaffären Room tvingas nu betala 100 000 kronor i straffavgifter – och tipsaren kan kvittera ut 10 000 kronor.

För att få använda programvara till datorer krävs att det finns lika många licenser som datorer där programvaran är installerad. Det är dock inte ovanligt att företag, myndigheter och organisationer har några få licenser men använder programvaran för betydligt fler datorer för att hålla nere kostnaderna.

Den internationella organisationen BSA, Business Software Alliance, har dragit igång en annonskampanj som ska få människor att tipsa om olika företag, myndigheter och organisationer som bryter mot upphovsrättslagen.

Belöningen är god, 10 procent av den straffsumma som BSA delar ut till det företag som brutit mot lagen. Som mest kan en tipsare kvittera ut 250 000 kronor.

Onödig utgift

- Det är ett sätt att stimulera att människor lämnar tips. När vi har en sådan här annonskampanj så märker vi en markant ökning av antalet tips som kommer in. Vi får in mellan 60 och 70 tips per år, säger Agne Lindberg, advokat vid Advokatfirman Delphi, ombud för BSA.

Några 250 000 kronor har BSA ännu inte betalat ut, utan den högsta ersättningen ligger än så länge på 35 000 kronor.

Det företag som senast åkte dit är möbelaffären Room i Stockholm. De upptäcktes på grund av att BSA fick ett tips, var det kom ifrån vill BSA inte uppge. Room måste betala 100 000 kronor vilket innebär att tipsaren alltså kan kvittera ut 10 000 kronor i ersättning.

- Vi tycker det är extra anmärkningsvärt när vi stöter på företag som vill skydda sin egen design mot piratkopiering, men som själva inte följer upphovsrätten när det gäller programvara, säger Agne Lindberg.

Ansvarig saknats för IT-hantering

Från Rooms sida beklagar VD Christer Olsson det inträffade. Förklaringen till det inträffade är att det inte funnits någon enskild person som ansvarat för IT-hanteringen.

- Vi utnyttjade mer programvara än vi hade licenser för och nu har vi tagit konsekvenserna av det. Vi inser att det är viktigt att ha kontroll över vad man gör även inom vår dataavdelning, säger Christer Olsson.

Room behöver inte bara böta utan måste nu också komplettera sina licenser vilket gör att de måste betala ytterligare pengar.

- Det var helt klart en onödig utgift, säger Christer Olsson.

Isaac Pineus/Ekonomi24 ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM