Nytt ras för internetaktier

MIN EKONOMI

Internetkonsulterna föll kraftigt när Stockholmsbörsen öppnade.

En vinstvarning från amerikanska Razorfish och oro kring bolagens goodwill sänkte aktierna till nya bottennivåer.

Nasdaq tappade 3 procent och generalindex öppnade ned 1 procent.

Razorfish sänker sina prognoser för innevarande kvartal. Enligt ett pressmeddelande har marknaden ändrats dramatiskt och bolaget underskattade styrkan i förändringen. Vinstvarningen sänkte förväntningarna även på de svenska bolagen vars aktier sjönk överlag. Icon tappade 10 procent till 36,40, Framfab 7 procent till 14,40, Cell Network 7 procent till 8,40 och Resco 7 procent till 12,50.

Custos VD Christer Gardell baissade också förväntningarna för IT-bolagen i en artikel i Dagens Industri. Enligt honom består bolagens balansräkningar mest av goodwill som inte har något värde och därför kan tvingas skrivas ned. Något som sänker det egna kapitalet och i förlängningen kan betyda konkurs. Flera av internetkonsulterna dras med stora goodwillposter i balansräkningen.

Nokiarykten om bud på Lucent

IT-konsulten Tietoenator fortsatte uppåt och steg 4 procent. IT-konsulten har stigit kraftigt de senaste två veckorna. Kursen slutade på 138 kronor.

Ryktena att Nokia förbereder ett bud på amerikanska telejätten Lucent fick ingen större effekt på aktiekursen för den finska mobiljätten som sjönk i linje med börsen som helhet. Igår steg Lucents aktie steg 12 procent på beskedet. Investerarna gör därför samma bedömning som flera marknadsbedömare att sannolikheten är liten för ett sådant bud. Nokia har för vana att växa organiskt och bara förvärva små bolag. Nokia handlades under förmiddagen till 276 kronor en nedgång på 2 procent. Ericsson backade också 2 procent till 127,50 kronor.

Cancermedicin ska granskas

Maxim Pharmaceuticals sjönk kraftigt på Nasdaq inför dagens viktiga möte med det amerikanska läkemedelsverkets rådgivande panel ODAC där cancermedlet Maxamine ska granskas. Jämfört med igår startade handeln i aktien 30 procent lägre och kunde köpas för 179 kronor. Mötet börjar klockan 19.30. Enligt uppgifter ifrågasätter granskarna Maxims patienturval i studien av Maxamine. Patienterna som fått preparatet i företagets studier var inte från början lika allvarligt sjuka som patienter som fick ett jämförande preparat. Bolagets VD Larry Stambaugh anser dock att det fram till mötet inte är möjligt att ha någon åsikt om utgången

Läs mer om IT-aktier

Mikael Vilenius/Ekonomi24 ([email protected])