Bush vann - Nasdaq föll

MIN EKONOMI

I natt gratulerade demokraten Al Gore sin rival republikanten George W Bush till segern i det amerikanska presidentvalet efter fem veckors utdragen juridisk strid.

Börserna i New York gillade beskedet, men kurserna på Nasdaq föll ändå på nyheten

Köp på ryktet och sälj på nyheten, brukar det heta i mäklarkretsar och det var precis så som amerikanska börsbedömare i natt förklarade att kurserna föll trots att den politiska osäkerheten försvunnit.

Nasdaq har gått upp 10 procent hittills i december, bland annat på spekulationer på att Bush närmat sig segern, men också naturligtvis sedan Fed-chefen Alan Greenspan flaggat för sänkta räntor.

- Fed har satt ett golv på marknaden, säger Scott Bleier, chefstrateg på finanshuset Prime Charter, till nättidningen Marketwatch.

Vinstvarningar tynger handeln

På onsdagen kom också fler positiva nyheter, bland annat att Merrill Lynchs amerikanske chefstrateg Christine Callies ökar andelen aktier i modellportföljen med 5 procent och minskar kassan med lika mycket.

Gårdagens positiva signaler överskuggades dock av ännu ett par vinstvarningar som sänkte temperaturen, främst bland teknikföretagen på Nasdaq, som till slut föll 3,7 procent. Dow Jones index klarade sig i praktiken oförändrat.

Åter sviker en PC-tillverkare, denna gång Compaq som rasade nära 13 procent. Electrolux amerikanske konkurrent, Whirlpool, vinstvarnade också, och föll drygt 6 procent.

Compaq räknar med en vinst per aktie på 28-30 cent per aktie under sista kvartalet jämfört med marknadens 36 cent. Även nästa år är prognosen sämre, även om bolaget tror att det vänder upp andra halvåret 2001.

Microsoft föll efter negativa prognoser

Microsoft, som antas tjäna på Bush-segern, föll tillbaka sedan en ny analys sänkt bolagets framtidsutsikter i kölvattnet på den allt sämre PC-marknaden.

Halvledartillverkarna hade också en tuff dag, sedan Merrill Lynch nedgraderat tolv aktier i segmentet.

Ryktena om ett uppköp av telekomtillverkaren Lucent, exepelvis från Nokia, fortsatte att elda på kursen som steg drygt 6 procent. Samtidigt meddelas att mjukvaruchefen lämnar bolaget efter konflikter om strategin.

Bra gick även läkemedel, tobak och olja, sektorer som antas tjäna på den republikanska valsegern.

Läs mer om den amerikanska aktier

Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM