EU-regler slår mot Systembolaget

MIN EKONOMI

De nya generösare reglerna för införsel av alkohol börjar märkas i Systembolagets försäljningsstatistik.

I södra Sverige minskade försäljningen av vin med hela tio procent i november.

Totalt minskade Systembolagets försäljning med 0,2 procent under november, enligt den försäljningsstatisktik som presenterades idag.

Särskilt stor var minskningen i Sverige, Skåne, Blekinge och Halland. Där sjönk den sammanlagda försäljningen med hela 4,9 procent.

Och det är framförallt vinförsäljningen som rasat de senaste månaderna, inte minst i södra Sverige där vinförsäljningen alltså minskat med hela 10 procent.

- Det beror på de nya eu-införselreglerna, eftersom skatterna är lägre i andra länder, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Kraftigt uppsving för starköl

De nya införselreglerna innebär att det är tillåtet att ta in 20 liter vin per person, mot de fem liter som tidigare var tillåtna.

- Man tittar man på perioden juli till november, alltså tiden efter det att de nya införselreglerna infördes, så ser man ju att vinförsäljningen har minskat i landet upp till Östergötland, Småland, Västergötland, och Dalsland - men norrut har försäljningen av vin ökat, säger han.

Samtidigt som den sammanlagda försäljningen av vin och sprit minskade under november så ökade försäljningen av starköl och cider med 7,3 respektive 2,5 procent.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM