Aftonbladet först med 3G

Världspremiär för direktsändning med 3G-teknik

MIN EKONOMI

I dag lördag presenteras vilka bolag som får de så kallade 3G-licenserna, alltså rätten till framtidens mobiltelefonnät.

Men Aftonbladet testar den nya tekniken redan i dag.

Som första webbtidning i världen sänder Aftonbladet.se direkt med hjälp av 3G-teknik.

Tredje generationens mobiltelefonsystem, 3G, är enkelt uttryckt bredband i mobiltelefonen.

Dagens mobiltelefonnät arbetar med en överföringshastighet på som mest 14,4 kbit/sekund. Med 3G får vi överföringshastigheter från 384 kbit/sekund upp till två Mbit/sekund. En sexfilig motorväg jämfört med den kostig som dagens mobilnät utgör. Mer kräm i luren, helt enkelt.

Det här kommer att göra det möjligt att skicka rörliga bilder och ljud med hifi-kvalitet till och från mobiltelefoner. De nya mobiltelefonerna kommer att förpassa dagens GSM-teknik och wap-telefoner till stenåldern.

Först i världen med direktsändning

Och Aftonbladet kan redan nu ge en försmak av de nya möjligheterna .

I dag lördag kl 11.00 presenterar Post- och telestyrelsen vilka fyra bolag som får de åtråvärda 3G-licenserna.

Efteråt sänder Aftonbladet direkt från en presskonferens med de utvalda bolagen. Sändningen görs med 3G-teknik - helt enkelt en digital videokamera som kopplats till en 3G-mobiltelefon.

Presskonferensen börjar klockan 12.30 och kommer alltså att visas på webb-tv på Aftonbladet.se.

För att kunna se den krävs att du har QuickTime installerat i din dator. Helst version 4.1.2, men version 4.1.1 fungerar också.

Drömmen om bildtelefonen

Det är företaget Popwire som utvecklat den teknik som gör det möjligt att - enkelt uttryckt - koppla samman en digital videokamera med 3G-telefoner och på så sätt kunna sända direkt.

- Tittarna kommer kanske inte att se någon skillnad på det här och vanlig webb-tv. Men jag tror personligen att det här kommer att innebära en revolution, säger Lesley Pennington, marknadsansvarig på Popwire.

- Inte bara för nyhetsbranschen, utan även för privatpersoner. Tänk bara att kunna ringa hem till släktingarna och verkligen visa hur man har det på semestern. Det är ju en gammal dröm - bildtelefonen.

I drift om två år

Den teknik som kommer att användas vid presskonferensen i morgon gör det möjligt att skicka rörliga bilder och ljud direkt - utan kostsamma och krångliga uppkopplingar till satelliter eller fasta nät.

Ericsson har redan byggt ett fullt fungerande 3G-nät i Stockholm, och det är genom detta testnät som bilderna från presskonferensen kommer att sändas.

Det är första gången någonsin som 3G-teknik används i ett riktigt nyhetssammanhang.

Tio bolag och konsortier är med och slåss om 3G-licenserna. Sammanlagt kommer de att satsa 10-20 miljarder kronor på utbyggnaden av de nya näten, som beräknas kunna tas i drift under 2002.

Så här gör du för att se 3G-sändningen

Fredrik Rundkvist