Börsen utreder handeln i Icon

MIN EKONOMI

Stockholmsbörsen ska granska handeln i Icon sedan kursen i går rasade med 25 procent.

I dag vinstvarnade bolaget och det finns tecken som tyder på att informationen om vinstvarningen läckt ut i förväg.

- Vi måste undersöka varför kursen gick ner så kraftigt dagen före bolaget vinstvarnade, säger Nils Liliedahl, chef på informationsövervakning vid Stockholmsbörsen.

Iconaktien störtdök i går på Stockholmsbörsen och backade med 9 kronor till 27 kronor, eller minus 25 procent. Under gårdagen kom ingen nyhet om bolaget som kunde ha påverkat det kraftiga kursraset i går.

På fredagen fortsatte kursen att falla 16 procent till 22,50.

Idag gick Icon ut och vinstvarnade för fjärde kvartalet. Företaget räknar bland annat med en förlust för perioden med 50 miljoner kronor före goodwill.

Redan i går fanns nyheten om dagens vinstvarning ute på chatsidorna på internet. På börschatten VCW skrev bland annat en person att Icon ”kommer visa stor förlust sista kvartalet”.

Inte första gången

Om informationen spridits på ytterligare sätt är för närvarande oklart, men Stockholmsbörsen vill bringa klarhet om insiderinformationen spridits på ett felaktigt sätt.

- Det är ett brott mot noteringsavtalet mellan bolaget och Stockholmsbörsen om ett företag inte sprider information samtidigt till alla på marknaden. Om kursen går ner kraftigt före en viktig händelse måste vi titta på hur informationen läckt ut. Därefter kan det bli ett fall för Finansinspektionen, säger Nils Liliedahl.

- I sådana här fall brukar vi alltid ta kontakt med bolaget för att få reda på hur information läckt ut” säger han.

På fredagsmorgonen fortsatte Icon-aktien att falla 16 procent.

Icon har utretts tidigare

Det inte första gången som börsen utreder läckor från Icon. I somras misstänktes mäklarfirman Enskilda ha fått uppgifter om prissättning och beläggning i förväg. Kursen steg kraftigt.

Icon tar allvarligt på den kraftiga kursrörelsen dagen före vinstvarningen. Enligt bolagets koncernchef Ulf Dahlsten kommer Icon att ta kontakt med Stockholmsbörsens övervakning nu på förmiddagen.

- Vi observerade gårdagens rörelser och hoppas det inte har inträffat några oegentligheter, sade han under en telefonkonferens i morse

Läs mer om Icon

Isaac Pineus/Ekonomi24 ([email protected])