Icon vinstvarnar - och Asienaffären spricker

MIN EKONOMI

Sprickan mellan Icon Medialab och Icons Asiensatsning blev för djup för att kunna överbryggas.

Idag på morgonen meddelas att affären spruckit och att Icon Medialab drar tillbaka budet på Icon Medialab Asia.

Orsaken är att kursraset för Icon-aktien som nästan halverat budet på Asien-bolaget.

Som ett resultat av de krisförhandlingar som delar av Icons styrelse och lendingsgrupp satt i under gårdagskvällen meddelas nu att Icon Medialab drar tillbaka budet på Icon Asia.

Den huvudsakliga orsaken anses vara att kursraset för Icon-aktien som nästan halverat budet på Asien-bolaget. Sedan budet på Icon Asia presenterades den 4 december har Icons aktiekurs sjunkit med 45 procent och därmed har budet på Asien-bolaget i det närmaste halverats.

Detta anges dock inte i det pressmeddelande som bolaget på morgonen distribuerat.

Starka indikationer redan igår

"Erbjudandet från Icon Medialab till aktieägarna i Boathouse, holdingbolaget till Icon Medialab Asia, kan inte fullföljas under nuvarande omständigheter och i den föreslagna utformningen”, skriver bolaget.

Redan under gårdagen kom starka indikationer på att köpet skulle komma att spricka. Johan Stael von Holstein, grundare av Icon och arbetande styrelseordförande i Icona Asia kommenterade de då stundande förhandlingarna med att han hoppades att en överenskommelse skulle nås.

- Om vi inte kan säga ja till ett nytt avtal i morgon bitti så hoppas jag åtminstone att det nuvarande avtalet mellan Icon Medialab och Icon Asia rivs upp, sa han.

Förlust fjärde kvartalet

Ingen från Icon Medialab vill nu på morgonen ge några kommentarer till den spruckna affären. VD Ulf Dahlsten har dock utlyst en telefonkonferens med anledning av bolagets prognos för fjärde kvartalet 8.30.

Icon räknar med en förlust för fjärde kvartalet på 50 miljoner kronor före goodwill. Avskrivningar för dotcom-exponteringar väntas uppgå till 30-40 miljoner kronor.

Intäkterna förväntas uppgå till 540 miljoner kronor för fjärde kvartalet.

Förlusten beror på kostnader i samband med integrationen av London och Köpenhamn. Med anledning av detta och för att anpassa kompetensmixen på några andra kontor sägs 100 anställda upp.

Bolaget bedömer att åtgärderna är tillräckliga för att ge en stark position 2001, och inga ytterligare uppsägningar väntas. Prognosen om operationell lönsamhet 2001 står fast.

Läs mer om krisen för Icon

Lotta Edling