Ericsson uppges diskutera mobilförsäljning

MIN EKONOMI

Telekomjätten Ericsson kan vara på väg att släppa ägarkontrollen över den förlusttyngda mobiltelefontillverkningen.

Enligt uppgifter i fransk press förs diskussioner med japanska Matshushuita.

Ericsson vill dock inte kommentera uppgifterna.

Enligt franska L'Agefi, som citerar anonyma källor inom företaget, för Ericsson diskussioner med Matsushita Communication (MCI), en del av konsumentelektronikjätten Matsushita.

Ericsson uppges överväga en försäljning av mobiltelefondelen till ett samriskbolag, där det kan komma att ta en minoritetsandel.

Inga kommentarer

- Detta är ett rykte, och vi kommenterar inte rykten, sade Nina Eldh, informationsansvarig på Ericsson Consumer Products till Reuters.

Men en högt placerad källa inom Ericsson säger till Reuters att Ericsson inte har några planer på att sälja mobiltelefondelen.

Analytiker som Reuters talat med anser att ett samriskbolag med en asiatisk partner skulle vara positivt för Ericsson. En kombination av asiatiskt design-, tillverknings-, och marknadskunnande med Ericssons kunskaper inom forskning och utveckling anses idealisk.

Talar med fler

Matsushita, som marknadsför sina telefoner under namnet Panasonic, har som mål att nå en marknadsandel på 10 procent år 2003 och 15 procent 2005.

- Ericsson talar med flera asiatiska telefontillverkare, vilket i praktiken innebär MCI, Samsung och Sony, sade en analytiker till Reuters.

Rykten om att Ericsson vill sälja mobiltelefonerna, har cirkulerat på marknaden sedan företaget redovisade att affärsområdet kommer att göra en förlust på 16 miljarder kronor i år.

Peter Challis/TT

ARTIKELN HANDLAR OM