Förundersökning inleds mot staten

Misstankar om insiderbrott i samband med OM:s bud på Londonbörsen

MIN EKONOMI

Ekobrottsmyndigheten har i dag inlett en förundersökning kring statens köp av OM-aktier i somras.

Misstankarna gäller insiderbrott.

- Misstankarna är tillräckligt starka för att inleda en förundersökning, säger chefsåklagare Alf Johansson vid Ekobrottsmyndigheten.

I förra veckan lämnade Finansinspektionen över sin utredning om statens aktieköp till Ekobrottsmyndigheten.

Idag har myndigheten alltså beslutat att gå vidare med en förundersökning mot staten. Det finns anledning att anta att brott har förövats mot insiderlagen, konstaterar man.

- Omständigheterna som har framkommit i Finansinspektionens utredning indikerar att det finns anledning att anta att brott har begåtts, säger Alf Johansson.

Köpte aktier i OM för 650 miljoner

Svenska staten, en av de största ägarna i OM Gruppen, köpte i tysthet i somras aktier i OM inför det överraskande bundet på Londonbörsen. Detta skedde samtidigt som statens representant i OMs styrelse, Thomas Franzén, kände till OMs planer på det fientliga budet.

Staten köpte aktier för 650 miljoner från mitten av juni till och med den 16 augusti. Det innebär att staten ökade sitt ägande från 7,6 procent till 9,4 procent. OM kontaktade först Londonbörsens styrelse den 24 augusti och lade den 29 augusti sitt fientliga bud.

Handlades av Ringholms statssekreterare

Finansinspektionen beslutade i september att inleda en granskning av ärendet och undersökte all handel av OM-aktien i samband med dess bud på Londonbörsen. Granskningen omfattade även statens aktieköp i OM.

Än så länge finns inga misstankar mot någon enskild person. Statens representant i OMs styrelse är Thomas Franzén. På finansdepartementet handlades frågan av finansminister Bosse Ringholms statssekreterare Sven Hegelund.

Ärendet har prioritet på ekobrottsmyndigheten. Besked om eventuellt åtal väntas dröja flera månader enligt Alf Johansson.

Läs mer om statens OM-affärer

Isaac Pineus/Ekonomi24