Ericsson mot nytt årslägsta

MIN EKONOMI

Telekom och IT-frossa slog till på Stockholmbörsen under onsdagseftermiddagen.

Nokia ledde nedgången med 9,9 procent tätt följda av konkurrenten Ericsson som rasade 9,8 procent.

Totalt sjönk generalindex med 4,4 procent under dagen.

Det bar utför direkt när handeln startade på Stockholmsbörsen på onsdagen. Nasdaq-börsen hade under natten backat med drygt 4 procent sedan investerarna vädrat besvikelse över en utebliven räntesänkning.

Under förmiddagen förvärrades sedan nedgången successivt och strax efter lunchtid i Stockholm rådde en regelrätt baisse på börsen. Ericsson hade en stor del i nedgången tack vare sin tyngd i index. Aktien nosade på årslägstanivåer under förmiddagen.

- Jag har inte någon direkt förklaring till varför Ericsson backar som de gör annat än att det är allmänt surt på börsen i dag. Det är nog många som inte vill sitta med aktier över nyår och då säljer man av nu, säger en mäklare.

Andra uppgav att den främsta anledningen till raset var oro för en ekonomisk nedgång i USA, uppger TT.

Fritt fall i A-com

Storsäljare i Ericsson under dagen var bland andra amerikanska Merrill Lynch och Morgan Stanley. Aktien noterades 8 procent lägre på 107,50. Även Nokia pressades hårt och sjönk 5 procent till 430 kronor.

Telia backade 2,50 eller knappt 5 procent till 51 kronor.

Veckans Affäers IT-index föll 8,2 procent och på förlorarlistan var det trångt om utrymmet. Inträdeskravet var en tvåsiffrig nedgång och det var många aktier som mötte det kriteriet på onsdagen. IT-konsulterna var tillbaka på rutschkanan igen och Framfab, Icon, Adcore och Adera föll alla kraftigt.

Ljust för skogsbolagen

Kommunikationskoncernen A-com backade över 30 procent. Gårdagens rapport visade att kassan är snustorr.

Även handelsföretagen slog i golvet under förmiddagen sedan Lindex varnat för att den varma hösten kommer att påverka vinsterna i den kommande kvartalsrapporten. Den oro som har funnits kring H&M fick därmed nytt bränsle och aktien backade 2,50 till 143 kronor. Lindex föll samtidigt 16 procent.

Skogsbolagen var det enda ljuset i mörkret på Stockholmsbörsen under onsdagen. Branschindex var det enda som noterades högre och bland företagen steg SCA och Assidomän.

Läs mer

Per Ericsson/Ekonomi24