Experterna: Sälj inte nu

Sverige smittas av börsras i USA

MIN EKONOMI

Börsen rasade i går med 4,5 procent. Ericsson sjönk med 10 procent och nådde årslägsta. Raset fortsätter troligen i dag. För Nasdaq-börsen sjönk i natt med dryga 7 procent till sin lägsta nivå på 20 månader.

- Var lugn, sälj inte nu, säger experter Aftonbladet talat med. Några anser att man i stället ska köpa nu.

DEPRIMERANDE UTSIKT Nasdaq ner 6 procent står det på skylten som den förbipasserande mannen tittar på. Och nu går börserna ner även i Sverige. Men experterna säger: Sälj inte.Foto : CHRIS HONDROS

Åtta år av ekonomisk boom är på väg att förbytas i en djup lågkonjunktur. Det förutspår amerikanska experter efter en rad tecken på nedkylning av landets ekonomi.

Sjunde sämsta i historien

Gårdagen var den sjunde sämsta i Nasdaq-börsens historia och spred chockvågor bland investerare. Sedan den 10 mars då Nasdaq nådde sin toppnotering har teknikbörsen sjunkit med över hälften, 54 procent.

Orsakerna är flera:

Internet-bubblan har definitivt spruckit. Ingen tror längre på en guldkantad framtid för teknikföretagen. Nu har omvärderingen drabbat även jättar som IBM .

Rader av företag, inte bara i tekniksektorn, har reviderat sina vinstprognoser nedåt.

Energikostnaderna i USA har skjutit i höjden.

Delvis beror det på ett skenande oljepris delvis på en misslyckad privatisering av energiföretagen som lett till galopperande elpriser.

USA har sin lägsta arbetslöshet på många år, 3,9 procent. Men den senaste månaderna har företag börjat avskeda folk på bred front.

Dålig julhandel och valkaos

USA är ett varnande exempel på hur psykologin styr ekonomin. För en dryg månad sedan såg allt rosenrött ut. Den längsta högkonjunkturen i USA:s historia såg ut att fortsätta i många år till.

När valkaoset i Florida drog ut på tiden hände något. Plötsligt var optimismen som bortblåst.

Nu hänger mungiporna på företagsledare och ekonomiska bedömare som redan börjar tala om en recession. Pessimismen har även gripit tag i konsumenterna. Julhandeln är den sämsta på många år. Oroade av börsens kraftiga ras vågar folk inte spendera lika friskt. Många amerikaner sparar i aktier och ser sitt kapital krympa.

Det värsta är att det som händer i USA snabbt smittar av sig i Sverige.

Vad marknaden väntar på är lägre räntor. Men den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan vägrade härom dagen att röra räntenivån.

Vad ska man göra med sina aktier?

Lisa Abrahamsson