Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

MIN EKONOMI

Oro för teknologibolagen, konjunkturläget och besvikelse över utebliven räntesänkning i USA fortsatte att tynga Stockholmsbörsens under torsdagen.

Generalindex backade i inledningen 0,6 procent sedan Nasdaq rasat 7 procent igår.

Jämfört med stängning i USA återhämtade sig Ericsson och stiger med 0,5 procent. Även Nokia är i stort oförändrad jämfört med igår och kostade 410 kronor. Telia backade 1 procent till 51,50 kronor.

Det är framför allt det dystra amerikanska konjunkturläget som dragit ned vinstförväntningarna på teknologibolagen och spridit en oro för att amerikanska företag ska dra ned på sina IT-investeringar. Både Merrill Lynch och Chase Manhattan tror på ett mörkare konjunkturscenario och snabbare räntesänkningar än tidigare.

Lucent har rasat 78 procent i år

Fler vinstvarningar från telekomsektorn ligger i luften. Det ryktas om att telekommunikationsjätten Lucent har ytterligare en vinstvarning på gång. Enlig nyhetsbyrån Bloomberg ska Lucent sänka sina prognoser för både årets sista kvartal och nästa års första kvartal. Lucent-aktien har hittills i år rasat med 78 procent.

IT-bolagen var också i stort oförändrad. Uppåt var det för internetkonsulterna Cell Network och Icon Medialab som steg med 18 respektive 2 procent. Affärssystemföretaget IFS är inne i en djup förtroendekris och tappade ytterligare 12 procent till 23,50 kronor. IT- och telekomkonsulten Sigma tillhörde också förlorarna och dök 10 procent.

Svensk konjunkturmattning

OM Gruppen, som är beroende av en bra och likvid börs, fortsätter sin nedgång på börsen. Aktien backade 6 procent och kostade 224 kronor. Ett annat tillväxtföretag, säkerhetskoncernen Securitas tappade under förmiddagens handel. Aktien sjönk 6 procent till 152,50 kronor.

Efter den amerikanska börsens stängning vinstvarnade TWR, konkurrent till Autoliv inom produkter för bilsäkerhet. Bolaget sade att vinsten för fjärde kvartalet blir 30 procent lägre än analytikernas genomsnittsprognos. Någon effekt på Autolivs kurs fick inte varningen. Aktien steg 1 procent till 146 kronor.

Även den svenska konjunkturen är på väg att mattas. På morgonen redovisade Konjunkturinstitutet resultaten från decemberbarometern och den tyder på fortsatt avmattning i den svenska industrikonjunkturen. I synnerhet orderingången till exportindustrin har mattats av.

Läs mer om IT-raset i USA

Mikael Vilenius/Ekonomi24