Ont om tid för julhandel på nätet  

MIN EKONOMI

Tomten ser trots allt ut att få leverera en hel del e-klappar till svenska hem i år. I en färsk undersökning visar det sig att var tredje internetanvändare har köpt åtminstone en del av årets julklappar på nätet. Men e-handlarna brottas fortfarande med en hel del problem, inte minst tidsbristen.

En knapp tredjedel av alla nätanvändare ser i år ut att ha valt att köpa delar av sin julklappsskörd från e-handeln. Favoritklapparna att köpa på nätet är som vanligt böcker, skivor och dataspel.

En klar majoritet av de som handlar elektroniskt gör det också för mer pengar i år än förra året. Det visar en färsk undersökning genomförd av Netsurvey.

Fortfarande är det dock bara en liten del av alla klapparna som införskaffas via nätet. Bland de som inte väljer att handla alls den vägen anges det faktum att man vill klämma och känna på det man köper som den vanligaste orsaken. Många tycker också att det är roligare att handla i butik än framför datorn.

Många köper klappar för sent för nätet

Ytterligare ett problem för e-handlarna är det faktum att folk vanligtvis är ute i sista minuten för att köpa sina julklappar. Av de tillfrågade i Netsurveys undersökning planerade ungefär 60 procent att göra sina inköp under julveckan och många angav också som skäl för att inte handla via nätet att de helt enkelt är för sent ute.

Många tycks även vara oroliga för att klapparna inte ska dyka upp i tid om de handlas på internet. I undersökningen svarade dock 70 procent att de fått sina varor i tid medan knappt 10 procent stött på förseningar i leveransen.

Läs mer om e-handeln

Ekonomi24