Finsk finansjätte på väg in i Sverige

MIN EKONOMI

De svenska storbankerna utmanas nu från öster. Den finska investmentbanken Mandatum och försäkringsjätten Sampo, som slogs ihop i december, flaggar för en gemensam etablering i Sverige.

- Sverige är platsen för handling, säger VDn Björn Wahlroos.

De två finska företagen har tidigare på var sitt håll visat intresse för den svenska marknaden.

När den finska finans- och försäkringskoncernen Sampo i början av december förvärvade investmentbanken Mandatum bildade de Finlands näst största finansiella gruppering.

Det nya företagets ambitioner ligger högt. Björn Wahlroos, som kommer att basa över det nya bolaget och som allmänt betraktas som Finlands egen bankguru, ser gränsöverskridande inom den nordiska finansiella sektorn som en nödvändighet de närmaste åren och tänker inte nöja sig med att ”bara” konkurrera med Nordea (Merita Nordbanken) på hemmaplan.

Siktar på att bli en nordisk bank

- Det är inte en långsiktigt tillförlitlig strategi även om det skulle kunna vara tillförlitligt just kännas. Självklart kommer vi att vilja bli nordiska på ett eller annat sätt, säger Björn Wahlroos, som fram till sammanslagningen var största ägare i Mandatum och som kommer att äga 2,1 procent av det nya bolaget, till Financial Times idag.

Som ett första steg i byggandet av en ny nordisk jätte flaggar Björn Wahlroos för expansion på den svenska marknaden.

- Sverige är den överlägset största marknaden, både vad gäller befolkningens storlek och utvecklingen av kapital och finansiella marknader, så det är helt klart att Sverige är platsen för handling, säger Björn Wahlroos.

Han menar också att bolaget är mer än väl rustat ekonomiskt för expansion med ett tillgängligt kapital på 2 miljarder euro (motsvarande cirka 17 miljarder kronor) även om en del av detta ska tillbaka till aktieägarna.

Expansion så snart som möjligt

De båda sammanslagna aktörerna har redan tidigare, på var sitt håll, visat intresse för Sverige. Investmentbanken Mandatum, som räknats som en av regionens största aktörer inom förvärvs- och fusionsverksamhet, har redan umgåtts med tanken på att etablera sig i Stockholm.

Sampo-Leonia lär enligt uppgift ha varit med i dragkampen runt SPP, som häromveckan vanns av Handelsbanken i en affär värd 7 miljarder kronor, och har även en koppling till SEB som förut varit delägare i bolaget.

Expansionsplanerna för den nya koncernen kommer att ta fart så fort som möjligt efter det att fusionsprocessen, som bland annat kommer att innebära en neddragning från 200 återförsäljare till 130, är avklarad.

Sakförsäkringsverksamheten säljs

Björn Wahlroos säger också till Financial Times att man är beredd att avstå från den sakförsäkringsverksamheten.

- Det är helt klart att vi måste se över den del av verksamheten som inte handlar om livförsäkringar och bestämma oss för vilken del av branschen vi fortsättningsvis vill vara delaktiga i.

Enligt honom har flera internationella grupperingar uttryckt intresse för sakförsäkringsdelen. Financial Times nämner sakjätten If, sammanslagningen mellan Skandia och norska Storebrand, som en möjlig köpare. 

Lotta Edling/Ekonomi24