Nytt bottennapp för Teliaaktien

MIN EKONOMI

Teliaaktien fortsätter att rasa och noterades idag för ett nytt bottenrekord. Telia har därmed varit en av de sämsta placeringarna bland teleoperatörerna sedan introduktionen 13 juni.

Telia noterade på torsdagen en ny lägsta notering efter ett fall på 4 procent. Deta samtidigt som Europolitan har steg med 1,2 procent och Netcom klättrade med knappt 3 procent.

Sedan noteringen är det bara aktieägarna i finländska Sonera, tyska Deutsche Telekom och Stet Hellas som har anledning att vara mer sura än Telias. Flera av de kontinentaleuropeiska teleoperatörerna har klarat sig bättre (se listan). Europas största företag brittiska Vodafone har bara fallit 19 procent.

3G-floppen förklarar fallet

Den uteblivna licensen för tredje generationens mobiltelefoni är en trolig förklaring till nedgången.

I torsdagens DN gjorde Telia ett nytt utspel mot Post- och Telestyrelsen (PTS). Bolaget hävdade att myndigheten gjort sig skyldiga till ”grundläggande räknefel” när de säger att Telia skulle behöva bygga 12.000 basstationer istället för de 4.100 som Telia lovat. Enligt Telia beror det på att PTS inte räknat med basstationernas överlappande effekt. Något som gör att nätet fungerar med en tredjedel så många basstationer.

Dåliga odds för överklagan</ mr>

Enligt Telia har PTS också förbisett att Telia placerat ut sina master på de högsta ställena och därmed kan ha lägre masthöjder än de PTS säger att Telia behöver. Dessa två argument kommer också att var huvudargument i Telias överklagan till länsrätten. PTS avvisade argumenten i samma artikel.

Av aktiemarknadens reaktion att döma ger de inte Telia speciellt stora chanser att lyckas med sin överklagan. Aktivast på säljsidan var Swedbank och Deutsche Bank.

Läs mer om Telia

De sämsta teleoperatörerna på börsen

Kursutveckling sedan 13 juni

Mikael Vilenius/Ekonomi24