Akut kris för Letsbuyit

MIN EKONOMI

Pengarna är på väg att ta slut för e-handelsföretaget Letsbuyit. Handeln med bolagets aktier stoppades på fredagen sedan dess holländska holdingbolag ställt in betalningarna.

Någon räddning finns inte i sikte.

''Festen fortsätter året ut'' står det på Letsbuyits webbsida, där köpare förs samman för att pressa priserna. Men festen tycks vara över.

Företagets kassa sinar i en snabbare takt än planerat och sent på torsdagen meddelade dess holländska holdingbolag att man ansökt om anstånd med betalningarna.

Handeln med Letsbuyits aktier stoppades på fredagsförmiddagen på den tyska teknikbörsen Neuer Markt på företagets egen begäran. Ledningen gjorde sig samtidigt oanträffbar. Men enligt en talesman för Letsbuyit finns det för närvarade inte något ''räddningsavtal'' i sikte.

- Vi pratar med folk men det tar tid att komma fram till sådana här avtal. Det finns inga förväntningar om att ett avtal kan nås snabbt, sade talesmannen Stephen Cox till nyhetsbyrån Reuters.

Behöver 700 miljoner kronor

Enligt Cox har bolaget haft en god försäljningstillväxt under årets fjärde kvartal. Att kassan sinar beror främst på ökade marknadsföringskostnader inför julhandeln, tillade han.

Letsbuyit hoppas fortfarande att kunna visa svarta siffror under fjärde kvartalet 2002 under förutsättning att bolaget löser finansieringsfrågan fram till dess.

Letsbuyit har funnits i nästan två år. Idén till företaget kom från Johan Stael von Holstein, som också sitter i företagets rådgivande styrelse. Letsbuyit gjorde en rörelseförlust på 26 miljoner euro, motsvarande 230 miljoner kronor under tredje kvartalet. Ledningen har aviserat att företaget behöver få in drygt 700 miljoner kronor genom en nyemission för att hålla sig flytande.

Läs mer

Peter Challis/TT