Ledning och ägare har gett upp

MIN EKONOMI

Letsbuyits ägare har inga planer på att rädda bolaget. Varken tyska ProSieben eller Speed Ventures vill inte skjuta till mer pengar.

En holländsk rekonstruktör kommer att fatta beslut om verksamheten överhuvudtaget kan drivas vidare.

- Beslutet om rekonstruktion fattades igår kväll. På måndag utses en holländsk rekonstruktör. Först då vet vi om verksamheten kan drivas vidare, säger Viveca Bergstedt-Steen, som sitter i Letsbuyits ledningsgrupp.

- Vi hittade inte någon långsiktig finansiering. Vi har tidigare sagt att pengarna skulle räcka till andra kvartalet nästa år. Men bland annat våra marknadsföringsåtaganden har gjort att den skärningspunkten infallit tidigare.

Letsbuyits anställda har fått mycket liten information om det inträffade.

- Jag har lagt ned verksamheten och ringer runt och söker jobb, säger en av cheferna som vill vara anonym.

Företagets storägare vill inte investera mer pengar.

- Vi har inga planer att skjuta till mer pengar nu, säger Ola Bergström på Speed Venture.

Inga planer på att skjuta till mer pengar

Speed Venture äger 6,7 procent av aktierna i Letsbuyit.

Inte heller den storägare som har resurser att rädda bolaget har några planer på att tillföra nya pengar. Tyska ProSieben äger drygt 16 procent.

- Vi har inga planer på att öka vår andel i bolaget eller skjuta till mer pengar, säger ProSiebens presstalesman Dirk Herdegen.

- Vi får hoppas att företaget överlever, säger Dirk Herdegen.

Inte heller Johan Staël von Holstein lär ha någon möjlighet att rädda sitt verk Letsbuyit. Johan har nyligen deklarerat i media att hans tillgångar är nära noll.

Johan Staël von Holstein äger aktier i Letsbuyit som igår, innan bolaget börstoppades, var värda ungefär 68 miljoner kronor.

Ingen av ägarna har kunnat sälja sina aktier då den tyska börsens regler gör gällande att de inte får sälja tidigare än sex månader efter börsnoteringen, vilket är om 20 dagar.

Andra stora ägare är personalen och ledningen som tillsammans har 11 procent av aktierna och Jesper Jos Olsson som äger 3,1 procent av aktierna. 

Läs mer

Mats Paulsen/Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM