Rekordbedrägeri avslöjat

Bedragare nära lura till sig en halv miljard från svenskt storföretag

MIN EKONOMI

Polisen i Stockholm har avslöjat det värsta bedrägeriet hittills i Sverige.

En 24-årig stockholmare greps när han skulle ta ut en halv miljard kronor som förts över från ett svenskt företagskonto i SEB till en bank i Schweiz.

Bedrägeriet genomfördes helt enkelt genom en falsk utlandsbetalning av 501 miljoner kronor från SEB-kontot.

Överföringen beställdes vid SEB:s kontor i Rissne den 20 december med hjälp av förfalskade handlingar. Pengarna skulle överföras till två konton som 24-åringen disponerade i två olika banker i Schweiz.

När mannen skulle ta ut pengarna två dagar senare greps han av schweizisk polis. Han sitter nu häktad i Schweiz och har begärts utlämnad till Sverige. Utlämningen kommer troligen att ske inom ett par veckor.

Någon annan tros ligga bakom

Mannen är tidigare känd av polisen och har bland annat dömts för förmögenhetsbrott, men polisen misstänker att han inte agerat ensam i det här fallet. Utredning koncentreras därför på att spåra den eller de personer som tros vara hjärnorna bakom kuppen.

Samtidigt ställs frågor kring den svenska bankens agerande.

- Vi ska närmare hör om vilka rutiner banken har och om man har brutit mot reglerna i det här fallet, säger chefsåklagare Bjarne Rosén.

Största bedrägeriet någonsin

Det här är det absolut största bedrägeri som förekommit i Sverige. Trots att 24-åringen aldrig lyckades ta ut pengarna anses brottet som fullbordet, i och med att pengarna faktiskt överförts till 24-åringens båda konton i Schweiz.

- Vi har märkt att man försöker lägga grova brott i anslutning till storhelger då folk andas ut efter en tung helg och har annat att tänka på. Vi har väntat på nåt sånt här, säger kommissarie Nils Fellqvist, chef för strategiska sektionen inom länskriminalen.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM